Крок назад, до діалогу

11.12.2013

За кілька днів Міжнародний валютний фонд планує розглянути виконання програми «стенд–бай» для України. Засідання ради директорів МВФ, обговорення консультацій з Україною та першого постпрограмного моніторингу заплановано на 16 грудня. Питання нових проектів для нашої держави у плані дня відсутні.

«Подальші технічні консультації між представниками Фонду і владою продовжуються з метою досягнення такої амбіційної політики, яка змогла би вирішити проблеми України», — сказав директор департаменту зовнішніх зв’язків МВФ Геррі Райс. Попередня місія Фонду працювала в Україні у другій половині жовтня.

Як зазначають експерти, українська сторона і представники Міжнародного валютного фонду дійшли до спільного знаменника й у такому важливому для нас питанні, як підвищення тарифів на газ для населення. Раніше, нагадаємо, Україні пропонувалося підняти вартість газу на 40%. Окрім цього, існувала ще низка умов МВФ, на які уряд не був готовий піти. «Це насамперед заморожування базової заробітної плати, мінімальної заробітної плати, загальної заробітної плати на нинішньому рівні, — пояснив Прем’єр–міністр Микола Азаров. — А також суттєве скорочення витрат на бюджетні статті, зниження субсидій в енергетиці, поступове скорочення звільнення від ПДВ для сільського господарства та інших галузей».

На думку урядових аналітиків, саме ці жорсткі умови й стали причиною того, що Кабінет Міністрів призупинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. За їхнiми словами, в уряді очікували, що Брюссель зможе вплинути на керівництво Фонду, щоби пом’якшити їх, компенсувавши таким чином втрати України від тиску Росії.

Нині ж Міжнародний валютний фонд уже готовий піти назад і пом’якшити свої суворі вимоги до офіційного Києва. Вже сьогодні МВФ заявляє, що він готовий розглядати можливість поетапного підвищення тарифів на газ та опалення і компенсацію такого підвищення соціально незахищеним верствам населення. «Ми рекомендуємо, щоби тарифи підвищувалися поступово й у кілька етапів упродовж кількох наступних років до економічно обґрунтованого рівня, який покриває собівартість закупівлі газу», — заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.

За словами Ваше, Міжнародний валютний фонд рекомендує посилити адресну допомогу 40% домашніх господарств завдяки розширенню існуючих програм, які ґрунтуються на оцінці рівня доходів.