Шляхи української їжі

11.12.2013

Україна продовжує підготовку вітчизняного агросектору до виходу його продукції на європейський ринок, водночас нарощуючи експорт сільськогосподарської продукції у країни третього світу. За словами міністра агрополітики Миколи Присяжнюка, посилюється робота над закріпленням України на ринках Азії. Саме на ці ринки упродовж десяти місяців нинішнього року було експортовано найбільший обсяг української сільгосппродукції — 34,4%.

Друге місце займають ринки Європейського Союзу. Туди було відвантажено 27% усього нашого аграрного експорту. Третє місце займають країни СНД, які закупили 22,5% продукції українського агросектору. Експерти Мінагропроду наголошують: із вибору шляху розвитку дискусій сьогодні не існує. Адже в Україні продовжуватиме реалізовуватися програма євроінтеграції. Саме це визначено рішеннями Президента України та законодавчими актами.

Питання стосується лише темпів євроінтеграційних процесів. А враховуючи експортоорієнтований вектор нашого аграрного сектору, аналітики вбачають сьогодні головне завдання влади у реалізації заходів, які дозволять Україні стати повноцінним членом Європейського Союзу.

За словами міністра аграрної політики, його відомство нині активізує свою роботу, щоби бути готовим до виходу на європейські ринки на рівноправних умовах, максимально захищаючи свої позиції. Експерти зазначають: за дев’ять місяців з України було експортовано сільгосппродукції, у тому числі й продуктів харчування, на 11,3 млрд. доларів. Це практично дорівнює чвертi всього експорту України за цей період.

При цьому в Росію було експортовано сільгосппродукції, у тому числі готових продуктів харчування, на 1,37 млрд. доларів, а імпортовано звідти — на 0,5 млрд. доларів. Експерти також звертають увагу на той факт, що, попри широко розповсюджену думку, що білоруські продукти значно якісніші за українські, насправді це зовсім не так. На це вказує і зовнішньоторговельний оборот між двома країнами. Так, за дев’ять місяців нинішнього року Україна експортувала у Білорусь аграрної продукції на 367,8 млн. доларів, а імпортувала звідти на 62,1 млн. доларів.

На думку експертів, заходи із запровадження міжнародних стандартів у сферу виробництва продуктів харчування вже приносять свої позитивні плоди. Так, за статистикою, експорт готових продуктів харчування продовжує упевнено зростати. За перші три квартали нинішнього року їх загальний експорт становив 2,55 млрд. доларів. Це на 6,1% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Зрештою, торік експорт готових харчових продуктів у порівнянні із 2009 роком зріс на 67%! У грошовому вираженні цей стрибок оцінюється в 1,4 млрд. доларів. Подібні успіхи наших компаній, що працюють у харчовій сфері, аналітики називають орієнтиром для інших сфер бізнесу, показником успіху, який можна отримати, якщо підвищити якість своєї продукції.

На думку експертів аграрного ринку, український уряд в останні роки приділяє серйозну увагу підвищенню якості продовольчих товарів вітчизняного виробництва. Він сприяє впрова­дженню систем, які забезпечують контроль на всіх етапах виробництва харчових продуктів, у будь–якій точці процесу виробництва, зберігання і реалізації продукції. Забезпечивши якість українських продовольчих товарів на міжнародних ринках, ми не тільки захистимо інтереси українських громадян, а й також зможемо активно просувати свою продукцію на міжнародних ринках.