Розминутись із «Локомотивом»

11.12.2013
Розминутись із «Локомотивом»

Кубок України – єдиний турнір, де наразі українські команди можуть позмагатися з «Локомотивом». (з сайта favorit.poltava.ua)

Чоловіча волейбольна суперліга вже кілька сезонів поспіль живе за особливими правилами. Багаторічний, незмінний чемпіон країни харківський «Локомотив» включається в боротьбу за «медалі» лише на стадії «плей–оф», а матчі «регулярки» проходять без участі найсильнішої команди країни. Учасники чемпіонату визнають, що фінансові можливості та клубна структура «залізничників» знаходяться на значно вищому рівні, ніж в інших команд, проте складати зброю перед завідомо сильнішим опонентом ніхто не бажає. Скажімо, головний тренер «Фаворита» з Лубен Руслан Рубан у коментарі «УМ» зазначив, що в ЧУ є не одна команда, якій до снаги перемогти «Локомотив». Приміром, у цьогорічному розіграші Кубка країни «Локомотив» програв команді Вінницького національного аграрного університету.

Власне, саме вінничани тривалий час були лідерами чемпіонату країни, проте після зустрічі зi срібними та бронзовими призерами минулорічної першості — «Кримсодою» та «Фаворитом» — опустилися на четверту сходинку турнірної таблиці, дозволивши обігнати себе ще й команді з Сум.

Загалом, саме між цією четвіркою в регулярному сезоні точитиметься боротьба за перші три місця, які стануть перепусткою до раунду «плей–оф».

«Для нас принципово посісти саме перше місце в «регулярці», адже це дозволить уникнути в півфіналі зустрічі з «Локомотивом», — каже про плани своєї команди Руслан Рубан, команда якого в своєму активі вже має дві національні «бронзи». Попри молодий вік — а «Фаворит» виступає у вітчизняній суперлізі лише з 2009 року — команда з Лубен у нинішньому сезоні прагне покращити свої здобутки. «Завдання–мінімум — «срібло», тоді як інший результат буде розцінений як невдача», — наголошує пан Рубан. Зауважимо, що «Фаворит» хоч і прописаний у Лубнах, але свої домашні матчі проводить в обласному центрі — Полтаві.

Загалом, у нинішньому сезоні географія команд суперліги розширилася. На відміну від попереднього розіграшу, коли в регулярному чемпіонаті грали сім команд, нині кількість учасників ЧУ збільшилася до восьми. Хоча, здається, керівники ФВУ дещо поспішили, вдавшись до штучного нарощування м’язів, адже дебютант ліги «Дніпро» відверто «не тягне». У 12 зіграних матчах дніпропетровці набрали лише одне очко. Іще одним новачком змагань стала команда зі Львова — «Барком».

Утім, як зазначив керманич «Фаворита», загальний рівень національної першості вже кілька років залишається на сталому рівні, адже кадровий потенціал чемпіонату практично не зазнає змін. «Гравці просто переходять з однієї команди до іншої», — пояснив Руслан Рубан. Тож не виключено, що в цьому сезоні одне з призових місць дістанеться сумському «Хімпрому», який до минулого уїк–енду перебував у лідерах ЧУ. Щоправда, у тренера сумчан Миколи Пасажина немає ніякої ейфорії стосовно високої позиції своїх підопічних: «Ми навіть не пройшли екватор турніру. Попереду ще дуже багато важких поєдинків».

ТАБЛО

Чоловіки. Суперліга. Перші матчі 7–го туру. «Барком» — «Кримсода» — 0:3, 1:3.

Турнірне становище: «Кримсода» — 28 (14), «Хімпром» — 27 (12), «Фаворит» — 26 (12), ВНАУ — 25 (12), «Буревісник–ШВСМ» — 15 (10), «Локо–експрес» — 12 (10), «Барком» — 10 (14), «Дніпро» — 1 (12).