Сніг іде, а ми будуємо

10.12.2013

Після всеукраїнського скандалу, коли на батьківщині Тараса Шевченка, у селі Моринці Звенигородського району, було розвалено автентичну хату чумака, тут дочекалися морозів та снігу й узялися за роботу. Адже відзначення 200–літнього ювілею з дня народження Великого Кобзаря не за горами, отож доводиться поспішати.

За словами директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Богдана Писаря, нині кожного дня на цьому об’єкті працює бригада будівельників. Відтак на місці старої споруди вже піднявся каркас відреставрованої хати — з дверима та одвірками. «Для завершення її монтажу вже виготовлено стелю з дощок та замовлено вікна. Також будівельники готуються до мурування печі», — пояснює пан Богдан.

Він наголошує, що під час реставраційних робіт було замінено тільки трухляві дерев’яні деталі хати чумака, які спеціально замовили та виготовили. Водночас приблизно 80 відсотків каркасу все–таки вдалося зібрати з автентичних матеріалів, котрі під час розбирання хати фа­хівцями було пронумеровано та внесено до спеціального каталогу.

Нагадаємо, що після того, як у Моринцях знесли хату чумака, прокуратура Черкаської області із залученням контролюючих органів та за дорученням Президента Віктора Януковича та Генпрокурора Віктора Пшонки провела перевірку обставин демонтажу автентичної будівлі. Слідчі з’ясували, що внаслідок зловживання службовим становищем службовими особами Міністерства культури України та Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» знищено об’єкт культурної спадщини «Чумацька хата» (1816 року), тож прокуратура області розпочала кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 298 (умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини), ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).