Вроджена вада — життю не завада

10.12.2013
Вроджена вада — життю не завада

На екрані серце збільшують у кілька разів. Проблеми добре видно вже на п’ятому місяці вагітності. (автора.)

Щороку в Україні майже 5 тисяч дітей з’являються на світ із вродженими серцево–судинними захворюваннями. Без хірургічного втручання 42% із них помирають у віці до 18 років. Майже 90% діток — приречені на смерть ще на першому році життя, особливо якщо їм вчасно не поставлять точний діагноз. Однак, запевняють лікарі, при своєчасній діагностиці та лікуванні 95% дітей матимуть здорове серце і повноцінне життя.

Сучасні технології дозволяють діагностувати вроджені вади серця малюка ще в материнській утробі. Особливо пильними мають бути вагітні жінки з генетичною схильністю до вад серця та цукровим діабетом, майбутні мами зрілого віку. Відхилення в роботі сердечка дитини виявляють за допомогою ультразвукового дослідження (УЗД). Як пояснює завідувач поліклінічного відділення Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Андрій Куркевич, ще 10 років тому діагностувати вроджену ваду серця до народження дитини було неможливо. Нині ж, завдяки сучасним методам діагностики, це не становить проблеми: «На 20–му тижні вагітності ми можемо майже стовідсотково виявити вади серця в малюка. Тож, якщо відхилення діагностовано під час вагітності, після наро­дження дитини ми вже маємо чіткий план лікування. Адже іноді кожна хвилина життя маленького пацієнта на вагу золота, тому діяти слід оперативно».

Проте не всі майбутні мами погоджуються на процедуру УЗД через хибні думки про нібито шкідливий вплив цієї процедури. Педіатр і лікар УЗД Анна Павлова запевняє: жодної небезпеки немає. «Щорічно ми рятуємо лише 10% малюків із вродженими критичними вадами серця. Відсоток міг бути набагато вищим, якби мами вчасно робили УЗД. Ця проблема потребує вирішення ще на стадії, коли дитина перебуває в материнській утробі. Щороку Центр дитячої кардіохірургії проводить 1700 операцій, обстежує понад тисячу пацієнток. У хірургічному втручанні немає нічого страшного, набагато страшнішим є втрата своєї кровинки через забобони».

Центр дитячої кардіохірургії оснащений сучасним обладнанням. Апарати УЗД, вартістю понад 100 тисяч євро, дозволяють побачити навіть міліметрові судинки серця. «Наші медичні апарати, як і техніка інших компаній, абсолютно безпечні, тому майбутні мами можуть бути спокійні», — наголошує Андрій Сівак, представник компанії Philips, яка встановила в Центрі два високотехнічні апарати УЗД.

Тоді як багато майбутніх мам в Україні з пересторогою ставляться до будь–яких досліджень плоду, за кордоном лікарі проводять УЗД вагітним ледь не щотижня. «Я 9 років жила в Сирії, народжувала там двох синів. Зараз приїхала в Україну народжувати третього. Нині на 16–му тижні вагітності, ще в Сирії мені 8 разів робили УЗД: щоразу лікар відслідковував розвиток ледь не кожного органа дитини, аби виключити будь–які аномалії. Тому я не маю жодних забобонів щодо шкідливості цієї процедури», — розповідає майбутня мама Марина.

Фахівці переконані: якби всі мами так оптимістично сприймали діагностику, проблеми не було б. Важливим аргументом тут має стати професіоналізм лікарів. Завдання досвідченого і відповідального акушера–гінеколога — не налякати майбутню маму діагнозом, а детально пояснити всі аспекти проблеми і можливі шляхи її вирішення. Тому з січня наступного року на базі Київського центру дитячої кардіохірургії щомісяця проводитимуть майстер–класи та тренінги для акушерів–гінекологів України. Лікарі ділитимуться досвідом, практикуватимуться на сучасному обладнанні, опановуватимуть психологічну складову роботи з вагітними. Адже, на жаль, нерідко майбутні батьки, почувши з вуст лікаря діагноз «вроджена вада серця», вирішують перервати вагітність. Тому багато залежатиме від професіоналізму лікаря та бажання самих батьків боротися за життя свого малюка. Фахівці Центру готові оперувати навіть критичні вади серця, якщо місцевий акушер–гінеколог вчасно скерує майбутню маму до столиці.

Більше про центр, особливості його роботи та процедури лікування вад серця можна прочитати на сайті www. cardio.org.ua.