ОХМАТДИТ шукає фахівців

10.12.2013

Національна дитяча спеціалізована лікарня ОХМАТДИТ — єдиний медичний заклад IV рівня в України, де надають високоспеціалізовану медичну допомогу дітям за 29 педіатричними спеціальностями, а стаціонарне відділення готове прийняти одночасно 620 пацієнтів. Два роки тому тут почали зводити сучасний лікувально–діагностичний комплекс. «До 2011 року у лікарні функціонувало 14 корпусів загальною площею 62 тис. кв. м. Чотири корпуси знесли і побудували один, масштабний, площею 66 тис. кв. м. Це фактично повноцінна лікарня», — пояснює головний лікар ОХМАТДИТу Юрій Гладуш. За словами пана Юрія, на базі нового корпусу функціонуватиме сучасний Центр онкогематології та трансплантації кісткового мозку: тут лікуватимуть хворих на лейкоз (рак рові). Як зазначає директор державного підприємства–замовника будівництва «Укрмедпроектбуд» Ірина Коваль, створення такого центру в Україні відкриє маленьким пацієнтам доступ до сучасних медичних технологій. Відтак, каже вона, батькам не потрібно буде платити 100–120 тис. євро за операції такого штибу за кордоном: «Послуги центру будуть набагато дешевшими, а якість не відрізнятиметься від закордонної, адже ми впроваджуємо лише сучасні технології. Фінансова база дозволяє це зробити: держава виділила на проект 1,8 млрд. грн. Тому ми сподіваємося, що до кінця наступного року в Україні з’явиться «розумна лікарня» — зручна для лікаря та дружня до маленького пацієнта».

Проте високотехнологічне обладнання — не основна запорука успіху лікарні. Потрібні фахівці, які зуміють користуватися цими технологіями. З відкриттям нового корпусу штат працівників лікарні збільшується на 1 тисячу. Тому керівництво закладу вже нині думає про те, як забезпечити майбутню лікарню високопрофесійним медичним персоналом. За словами Юрія Гладуша, заклад готовий до співпраці з медичною громадою України. Ідеться не лише про лікарів, а й про іншу важливу ланку — молодший медичний персонал. «Нам бракує медичних сестер. Ми вже почали активну співпрацю з медичними коледжами, вузами України. Ми готові навчати, ділитися досвідом, проводити тренінги. Все заради того, аби підготувати кваліфіковану кадрову базу для майбутньої лікарні», — наголошує головний лікар.

Директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Віталій Мохорєв обіцяє підтримку з боку міської влади: «10 випускників київських коледжів уже скеровані до лікарні. Ми й надалі звертатимемося до керівників медичних закладів з проханням співпрацювати з ОХМАТДИТом». Пан Віталій також запевнив, що житлову проблему для медичного персоналу майбутньої лікарні вже вирішено. Після відкриття нового корпусу будівлю на вул. Шолуденка, 14 трансформують у гуртожиток для працівників закладу. Обіцяють також достойну зарплату.

Щодо роботи на сучасному обладнанні, то деякі лікарі вже пройшли спеціальне навчання. Заклад активно співпрацює з іноземними клініками. Зокрема, з лікарнями Італії, Бразилії, Німеччини. Працівники цих клінік та ОХМАТДИТу постійно проводять тренінги та семінари.

 

ДО РЕЧІ

Свій внесок у будівництво нової дитячої лікарні може зробити кожен українець. Керівництво лікарні оголосило конкурс дизайнерських рішень для нових приміщень ОХМАТДИТу — інтер’єру холів, ігрових кімнат, які мають нести позитивний заряд енергії для маленьких пацієнтів клініки. Детальніше про умови конкурсу можна прочитати на офіційному сайті лікарні — www. ohmatdyt.kiev.ua.