Гривня на тлі Європи

10.12.2013
Гривня на тлі Європи

Гривня тримається на плаву навiть попри «зусилля» спекулянтiв. (о з сайта tsn.ua.)

Дестабілізація політичної ситуації у державі несе загрози для функціонування економіки. Таку думку оприлюднив перший віце–прем’єр Сергій Арбузов. За його словами, сьогодні у державі вже розпочалися масові провокації щодо курсу валют, банківських вкладів населення. Як відомо, сьогодні на державному рівні робиться все, щоб підтримати фінансування захищених статей у бюджеті, але виконати це стає дедалі проблематичніше.

Гроші люблять тишу

На думку Сергія Арбузова, коли стихнуть емоції та боротьба, на поверхню можуть виплисти нерадісні наслідки нинішньої ситуації, які відчує на собі кожен мешканець. У звіті міжнародної рейтингової агенції вказано: нинішня ситуація загрожує країні адміністративною кризою, яка, у свою чергу, викличе додатковий попит на валюту і потягне за собою погіршення і без того нестійкої ситуації із ліквідністю. «Кожен день кризи — це збитки ВВП», — заявив екс–заступник голови НБУ Олександр Савченко. На його думку, може йтися про 5% ВВП.

Нині українські вкладники активно перевіряють, наскільки реально зняти свої гроші з банківських рахунків. Роблять це просто: спочатку знімають всю суму, а потім кладуть її назад. Про таку цікаву практику розповів голова правління «Райфайзен Банк Україна» Володимир Лавренчук. «Ми маємо досвід 2004—2005 років, досвід 2008—2009 років. Турбулентність, яка виникає не у політичному, а в соціальному житті нашої держави, очевидно, створює неабияку чутливість до таких подій, — сказав банкір. — І ці події можуть відобразитися на діяльності банку чи банкомату. Якщо грошей немає, то для цих людей це перший сигнал, що щось відбувається не так».

Гривня не піддається на провокації

Перший віце–прем’єр–мі­ністр Сергій Арбузов звернувся до розповсюджувачів неправдивої інформації про гривню: «Не користуйтеся брудними технологіями». За його словами, на нинішній день в Україні немає об’єктивних причин для коливання курсу національної валюти. Всі, хто намагається довести зворотне, спекулюють на панічних настроях українців.

«Якщо ми ведемо мову про економічну ситуацію, то вона абсолютно спокійна і керована, — сказав Арбузов. — Втім я дуже хотів би застерегти людй, яким вигідна дестабілізація цієї ситуації, — цього робити не треба! Не можна показувати людям липові постанови Нацбанку. Не можна коментувати тему, якщо ти у ній не розбираєшся».

За словами урядовця, інформація про коливання курсу валюти не відповідає дійсності. Наявні сьогодні коливання в розмірі 2—3,5% цілком допустимі. Особливо, враховуючи, що в інших країнах, де економічна обстановка значно сприятливіша, вони можуть доходити до 5%. «Це нормальний рух курсу, нормальна природна реакція ринку, особливо на такі ситуації, як ми маємо зараз», — констатував Арбузов.

Як вважає перший віце–прем’єр, нинішній курс валют — із невеличкими змінами — може зберегтися і в наступному році. «Звичайно, все залежатиме від того, яким буде платіжний баланс, — сказав урядовець. — Ми ж очікуємо, що на кінець року він буде позитивним».

Діалог триває

Незважаючи на ситуацію, Україна продовжує свій євроінтеграційний курс. Так, перший віце–прем’єр доручив створити міжвідомчу комісію з питань втілення торгово–економічних і секторальних положень Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Сергій Арбузов, зокрема, доручив підготувати позиційний документ щодо підготовки і імплементації парафованого проекту Угоди про асоціацію. Документ має враховувати підходи Євросоюзу до консультацій щодо підписання Угоди і макроекономічної ситуації у державі, прогнозу впливів тарифної лібералізації на формування дохідної частини державного бюджету.

Документ також має враховувати оцінку вартості розробки і запровадження законодавчих актів, які мають бути приведені у відповідність до законодавства Євросоюзу, а також аналіз впливу режиму вільної торгівлі з ЄС на формування експортної номенклатури при торгівлі з державами–членами СНД і країн Митного союзу.

Також Арбузов доручив міністру економічного розвитку Ігорю Прасолову та урядовому уповноваженому з питань європейської інтеграції Валерію П’ятницькому підготувати і подати пакет документів щодо проведення консультацій членів міжвідомчої групи з представниками Європейської комісії 9—10 грудня нинішнього року.

Вимога першого–віце–пре­м’єра: у цих документах передбачений графік імплементації парафованої Угоди про асоціацію, а також узгодження аспектів її імплементації, у тому числі й у межах підготовки Дорожньої карти.