Трикутник у вигляді консенсусу

05.12.2013

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель готова бути посередником у перемовинах про газотранспортну систему нашої дер­жави між Україною, Європейським Союзом і Росією. Такий перебіг подій свідчить не лише про правильно обраний курс влади між євроінтеграцією та діалогом iз Росією, а й про хороші перспективи нашого паливного сектору.

«Німеччина, до речі, дуже серйозно підходить до цих питань, тому що вона також залежить від поставок російського палива, — прокоментував ситуацію міністр палива та енергетики України Едуард Ставицький. — До речі, Німеччина дуже активно підтримує нашу державу в цих речах. У нас цілковитий консенсус».

За словами урядовця, створення тристороннього консорціуму з управління нашою ГТС є природним, оскільки є країни–споживачі природного газу в особі європейського ринку, є країна–транзитер — Україна, і є країна, яка видобуває цей вид палива, — Росія. «Цей трикутник має працювати, як би хто не відвертався від нього», — сказав Ставицький.

Україна вже п’ять років веде переговори з Росією та країнами ЄС про модернізацію нашої газотранспортної системи. Раніше Росія пропонувала нашій державі неприйнятний білоруський сценарій. Як відомо, в 2011 році газотранспортна система цієї країни перейшла у власність «Газпрому». На думку експертів, найкращим є варіант створення саме тристороннього консорціуму.

Як відомо, вітчизняна ГТС — друга у Європі і одна з найбільших у світі. Загальна довжина трубопроводів становить 37,1 тис. кілометрів, у тому числі магістральних — 22,2 тис. кілометрів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Заплатимо пізніше

«Нафтогаз України» і російський «Газпром» домовилися про відтермінування платежів за спожитий у жовтні–грудні газ на весну 2014 року. Голова правління НАКу Євген Бакулін пояснив: таке відтермінування знадобилося, аби проблемні питання у регіонах не ускладнювалися платежами за газ. А між двома компаніями досягнуто домовленість та розроблена попередня угода. «Залишаються ще питання, які треба доробити, — пояснив Бакулін. — Вони стосуються кредитів і тих гарантій, які дають уряди, аби дані угоди були доведені до кінця».