План «Є»

04.12.2013
План «Є»

Батьки і діти — за європейський вибір України. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

— Сьогодні в Україні втілюється один із найгірших сценаріїв розвитку подій після провалу саміту у Вільнюсі, — наголошує у своєму звернені Президент України 2005—2010 років Віктор Ющенко. — Нереалізовані надії на укладання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та надзвичайна жорстокість розгону київського студентського мітингу породили майже мільйонний Майдан у Києві та багатотисячні демонстрації в українських містах. На жаль, протистояння мирних мітингувальників із міліцією триває, стимулюється провокаторами, які використовують протестні настрої для вчинення радикальних дій та втягують сторони у ще більшу конфронтацію.

Я хочу висловити солідарність з активною позицією українських громадян, молоді, студентства, журналістів, громадських діячів, політиків, які вийшли на вулиці, аби вимагати від влади реалізувати ви­бір європейського майбутнього української нації. Відданість цих людей демократичним цінностям, їхній патріотизм, чесність, порядність, готовність мирно захищати свої конституційні права заслуговує найвищої поваги з боку і влади, і опозиції. Голос цих людей має бути врахований у стратегії державної політики.

Ані влада, ані опозиція не мають девальвувати енергію людей, витрачаючи її на політичні акції, здійснення абсурдних чи малоефективних кроків. План справжніх дій давно мав бути запропонований опозицією, а організаційні основи Майдану мали бути системними та зваженими. Так, можна було уникнути небувалої кількості постраждалих унаслідок брутальних дій провокаторів та спецпідрозділів міліції, а волю Майдану спрямувати на ті політичні кроки, які рятують країну від найжахливіших силових сценаріїв. Засаднича мета українських протестів — європейський ви­бір — має бути збережена й актуалізована. Не можна забути, заради чого зібралися — анархізм сучасного Майдану має змінитися на європейську ідеологію.

Зараз є кілька днів для того, щоб зупинити загрозу подальшої ескалації. Бо політична ситуація стрімко втрачає ознаки цивілізованих демократичних практик. Українська міліція і армія мають твердо триматися даної присяги служити українському народові і не виконувати злочинних наказів. Усі жорстокі побиття, усі прояви приниження людської гідності, особливо умисні напади на журналістів українських та західних ЗМІ, мають бути публічно засуджені. Силовики, причетні до насильства, повинні бути покарані відповідно до законодавства. Відмова від застосування сили має стати засадничою основою врегулювання ситуації.

Президент Віктор Янукович та влада в цілому повинні публічно відмовитися від будь–яких непродуманих радикальних дій. Питання запровадження надзвичайного стану має бути негайно знято з порядку денного як таке, що збурює ситуацію і жорстко протиставляє різні сторони українського політикуму і суспільства, а також різні регіони України.

Стратегічним інструментом, який може повернути країну на демократичний шлях розвитку і додати стабільності внутрішній ситуації, має стати якнайшвидше повернення до переговорів про укладання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Саме цей документ гарантує невідворотність курсу України на побудову демократичної правової держави. Сторони мають докласти максимальні зусилля для повернення асоціації з ЄС як ключової складової плану дій щодо виходу з політичної кризи. Волю до цього має продемонструвати кожна політична сторона — і влада, і опозиція.

Політичний діалог має бути встановлений негайно між владою та опозицією за участі європейських представників — як окремих країн–членів, так і основних інституцій Євросоюзу. Має з’явитися робочий колегіальний орган на основі українського парламенту, за участю як учасників протесту, так і журналістів. Напрацьовані кроки мають бути публічно прийняті сторонами як зобов’язання і чесно виконані. Всі зусилля мають бути направлені зараз на пошук цивілізованого політичного врегулювання кризи шляхом діалогу.

У результаті проведених переговорів та ухваленого плану дій має бути сформований новий склад уряду національної єдності, який би мав довіру всієї української нації та відповідав її основним політичним вимогам. Чинний уряд має піти у відставку за ті наслідки, які спричинили його непрофесійні ситуативні рішення та дії, у тому числі ухвалені під тиском Росії, переконаний Віктор Ющенко.

У парламенті має з’явитися значима група депутатів, яка має офіційно задекларувати свою орієнтацію на європейський політичний курс і сприяти ухваленню законопроектів, які були визначені як умови для укладання Угоди про асоціацію, і заблокувати спроби змін чи скасування уже ухвалених законів. Так відновлення переговорів про Угоду отримає необхідну законодавчу основу.

Органи місцевої влади також мають засвідчити відданість європейським цінностям. Із боку місцевих органів влади не має чинитися перешкода мирним протестам, а засідання місцевих рад повинні відмовитися від участі у радикальних загальнонаціональних сценаріях.

З іншого боку, Європейський Союз має стати активним учасником повернення України до демократичних засад. З урахуванням поточної ситуації та заяв, які вже прозвучали з боку представників ЄС і НАТО, ЄС має вкотре засвідчити відданість стратегічному характеру відносин з Україною та ухвалити кроки, які б привели до якнайшвидшого підписання Угоди про асоціацію. При цьому потрібно не лише дати політичну відповідь на вимоги учасників протестів, а й терміново запропонувати дієвий пакет економічної допомоги. В іншому разі проблеми бюджету–2014 року вирішити неможливо, і ми станемо свідками зовнішньополітичного втручання Росії, готової фінансувати подальші зміни українського курсу.

Зараз бюджет є більш ніж очевидним інструментом політичного тиску на українське керівництво з боку Кремля. Тому будь–які пропозиції російської сторони щодо економічних стимулів за рахунок нових політичних вимог мають бути заблоковані. Застерігаю від будь–яких дій, які б просували Україну до вступу в Митний союз.

Політичним жестом підтримки з боку ЄС має стати лібералізація візового режиму для активних категорій громадян, представлених на Майдані. Студенти, журналісти, громадські діячі, малий та середній бізнес, науковці — це авангард носіїв європейських цінностей в Україні, які мають отримати якнайбільше сприяння для активізації культурних і професійних обмінів з європейськими колегами.

Ще раз закликаю сторони усвідомити відповідальність за сотні тисяч людей, які мирно висловлюють свій протест, та 46 мільйонів українців, які сьогодні мають серйозні побоювання з приводу свого майбутнього. Закликаю владу та опозицію відмовитися від радикалізації подій і терміново вдатися до пошуку формули політичного діалогу на основі спільних європейських демократичних цінностей. Часу для цивілізованого виходу із ситуації лишається надзвичайно мало. Жодних розгонів, жодних жертв, жодних злочинів проти журналістів не повинно більше повторитися. Можливості політичного врегулювання за участі міжнародних посередників ще зберігаються і у влади, і в опозиції, наголошує Віктор Ющенко.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>