У напрямку Брюсселя

04.12.2013
У напрямку Брюсселя

Єврокомiсiя готова приймати українську делегацiю. (з сайта presstv.ir.)

Євроатлантична інтеграція України, як і було вирішено на Вільнюському самiті, продовжується. У понеділок український Президент Віктор Янукович та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу провели телефонну розмову. Під час двостороннього діалогу глава української держави попросив Баррозу прийняти українську урядову делегацію та обговорити з нею деякі аспекти Угоди про асоціацію, включаючи глибоку і всеоохопну зону вільної торгівлі.

За словами очільника Єврокомісії, вони готові обговорювати з офіційним Києвом моменти, які пов’язані з імплементацією Угоди про асоціацію. Як повідомив перший віце–прем’єр України Сергій Арбузов, наша держава розраховує на підписання «дорожньої карти» на шляху до інтеграції з Європейським Союзом. Головне завдання документа — ідентифікувати ризики, які стоять перед нашою країною, і оцінити розмір грошової допомоги для їх подолання. Загальна сума очікуваного фінансування, яка може бути надана у вигляді кредитів, за прогнозами, може становити близько 10 млрд. євро.

«Приблизно у вересні я подавав розрахунки: нам було достатньо 3—5 млрд. євро. Це та сума, яка могла нас підтримати, аби ми зуміли запустити модернізацію. Сьогодні криза поглибилася, треба знову зробити розрахунки і вийти на якусь суму. Але це не сума 160 млрд. євро, можливо, це 10 млрд. євро. І то ми просили кредитні лінії: коли настане час, ми повернемо ці гроші», — відзначив Сергій Арбузов.

За його словами, озвучена раніше урядом сума 160 млрд. євро — це лише теоретичні розрахунки. «Йдеться про переобладнання робочих місць упродовж наступних десяти років. Це теорія, чиста теорія», — пояснив перший віце–прем’єр. Експерти додають: взаєморозуміння з Європейським Союзом щодо необхідної Україні допомоги для зменшення ризиків, пов’язаних із підписанням Угоди про асоціацію, було досягнуто ще до самiту у Вільнюсі. Хоча раніше європейські політики висловлювалися про нерозуміння методології розрахунків ймовірних збитків, наданих українською стороною.

Урядові аналітики стверджують: домовленість про розробку такої «дорож­ньої карти» вже досягнута. А найближчим часом планується створити спільну робочу групу. Очікується, що робота цієї групи може тривати близько місяця, а результатом її роботи стане документ, який дозволить підписати довгоочікувану Угоду про асоціацію з ЄС. Як відзначають експерти, реалізація такого документа є ефективним інструментом у міжнародній політиці для усунення протиріч між сторонами та встановлення консенсусу. Окрім цього, «карта» націлена на розробку цілого ряду ефективних кроків для досягнення наміченої мети.

На думку фахівців, нині економічна ситуація у державі ускладнилася великою мірою через те, що на даний момент не справдилися очікування про відновлення співпраці із Міжнародним валютним фондом та досі не переглянуто ціну на російський газ. Також не вдалося досягти поліпшення торговельних відносин з Росією, розвиток яких надзвичайно важливий для економіки держави. Тож нині не варто упускати можливостей створення тристоронньої комісії за участю Російської Федерації чи інших зацікавлених сторін, адже Україна не має права забувати про свої традиційні ринки.