Нафта по–українськи

28.11.2013

Вітчизняні урядовці пропонують у наступному році відмовитися від запровадженої торік заборони на експорт сирої нафти українського виробництва. Відповідно до даних Держкомстату, за дев’ять місяців нинішнього року в Україну було імпортовано нафти (включаючи газовий конденсат) на 0,225 млрд. доларів, газу — на 8,205 млрд. доларів, тоді як їх експорт був відсутній.

У свою чергу, для посилення енергетичної незалежності і залучення інвесторів у нафтогазовий сектор, Державна служба геології і надр України виставила на аукціон два спеціальні дозволи на надрокористування перспективними родовищами — Попаснянське (Луганська область, газ) і Білічівське (Полтавська область, нафта, газ і конденсат). При цьому відомство зберегло початкову ціну дозволу на Попаснянську площу на рівні 17,9 млн. гривень, на Білічівську площу — 2,515 млн. гривень.

Експерти відзначають: максимальній ефективності та прозорості аукціонів сприятимуть недавні зміни, внесені у національне законодавство за ініціативою уряду. Для ефективної роботи Кабінет Міністрів суттєво спростив механізм отримання ліцензії надрокористувачами та суттєво зменшив перелік необхідних документів.

Актуальність ново­введення урядові експерти пояснюють тим, що з 1994 року, коли було затвер­джено першу редакцію Кодексу України «Про надра», цей напрям економіки розвивася стихійно, а законодавство формувалося без будь–якої системи і концептуального бачення. Окрім цього, Держслужба геології і надр здійснила ряд заходів, спрямованих на оптимізацію процедури державного геологічного контролю компаній нафтогазового сектору. З 2013 року, у порівнянні із попереднім роком, число перевірок зменшилося на 25%. Ця позитивна тенденція збережеться і наступного року.

Як відзначають урядові аналітики, за десять місяців нинішнього року підготовлені та опубліковані пропозиції щодо продажу на аукціонах спеціальних дозволів на користування надрами 38 родовищ. Із них на аукціонах продано 17 спеціальних дозволів, завдяки чому до державного бю­джету надійшло 233 млн. гривень. Усього цьогоріч відомство видало 819 спеціальних дозволів.