Європу вбік, а гроші — на бочку!

28.11.2013

Після відмови від євроінтеграції Україна почала рахувати прибутки від омріяного скасування газового контракту 2009 року. Преса навіть цитувала компетентне, але при цьому анонімне джерело в Мінпаливенерго. «Зараз наша позиція — зниження ціни до 250—260 доларів за тисячу кубометрів. Плюс гарантія завантаження ГТС в обсязі не менше, як 90 мільярдів кубометрів на рік». Враховуючи, що за останній місяць ми платили 429,7 долара за тисячу кубів, такий прорив можна було вважати фантастичним досягненням.

Але яка там фантастика, якщо прагматичний Прем’єр–міністр Микола Азаров голосно, тобто публічно, заявив, що «практично досягнута» згода Росії на зміну цього контракту. Урядові аналітики порахували: завдяки новим цінам Україна буде економити щонайменше 600 млн. доларів щомісяця. І це тільки влітку. А взимку держбюджет заощадив би близько одного мільярда доларів!

Але такі солодкі очікування грубо і безжально розтоптала Москва. Спочатку заяву Миколи Азарова дезавуював прес–секретар «Газпрому» Сергій Купріянов. Офіційний представник газового монополіста, заявив, що ні сном ні духом не відає про якісь обіцянки його відомства українському уряду. І порадив звернутися по коментарі до самого пана Азарова. «Ми це не коментуємо», — сказав Купріянов.

А позавчора здивування заявами українського Прем’єра висловив головний росіянин — очільник Російської Федерації Володимир Путін. Всюдисуща преса «упіймала» ВВП під час його візиту до Італії та задала напрочуд вчасне питання: про українсько–російські стосунки, у тому числі й про газ. Прямий і безкомпромісний Путін відповів не менш вичерпно: мовляв, жодних розмов із Віктором Януковичем на тему скасування газового контракту в обмін на відмову від Угоди з Євросоюзом він не вів.

«У «Газпрому» і НАК «Нафтогаз України» контракт, по–моєму, до 2019 року підписаний. І ми не обговорювали можливість перегляду самого контракту», — сказав російський президент. І додав: «Газпром» уже недоотримав від України близько 10 мільярдів доларів за «харківські угоди»! «Зниження було 100 доларів iз тисячі кубів, і на сьогоднішній день iз часу підписання контракту Росія недоотримала, а ці гроші залишилися на Україні», — порахував Путін.

Також російський глава держави виставив Україні ще один рахунок: за його словами, українські позичальники заборгували у сумі «Сбербанку», «ВЕБу», «ВТБ» і «Газпромбанку» близько 30 мільярдів доларів. За його словами, сукупна заборгованість за цими позиками — трохи більше 20 мільрядів доларів і 280 мільярдів рублів. «Плюс ще два мільярди, заплачені за транзит. Це все кредити і квазікредити, обсяг їх більший 30 мільярдів доларів», — ще раз уточнив очільник Росії.

Пояснити, що саме мав на увазі Володимир Путін, оголошуючи нові вимоги до України напередодні саміту у Вільнюсі, можуть допомогти поінформовані джерела у вітчизняному паливному міністерстві. За їхнiми словами, дво­сторонній газовий консорціум з управління українською ГТС, на якому так наполягала Росія, сьогодні вже не є пріоритетом для Білокам’яної. Росія вирішила йти далі. Тобто значно далі. І вимагає вже участі у спільних проектах iз видобутку газу та навіть допуску «Газпрому» до кінцевого споживача. Тобто відмови України від диверсифікації шляхів надходження палива та повного домінування «Газпрому» на нашому ринку.