Дві дороги — один вибір

21.11.2013
Дві дороги — один вибір

Невизначена ситуація в країні не може не хвилювати народ.

Україна і досі на роздоріжжі. Європа чекає і сподівається, що все–таки ми повернемо в бiк Заходу, незважаючи на те, що дедлайни давно минули. Росія ж, у свою чергу, усіма можливими способами намагається заманити Віктора Федоровича привабливими пропозиціями. Пасьянс вiд української верхiвки політичні експерти у розмові з «УМ» пояснюють передусім упертим бажанням Віктора Януковича втримати владу після виборів у 2015 році. А тому саме зараз Президенту потрібно виторгувати найкращі стартові позиції: Тимошенко за ґратами, фінансова підтримка від Росії та імідж лідера, що привів країну до Європи, — три складові, які просто нереально поєднати. Що ж обере Янукович, тільки Богу відомо. Проте експерти вважають, що основне питання на сьогодні — як відреагує народ, якщо Асоціацію не буде підписано? Чи можливий новий Майдан? І що потрібно для того, щоб українці знову повірили? «УМ» вирішила поцікавитись цими питаннями.


До саміту у Вільнюсі залишився фактично тиждень — у парламенті не вирішено три важливi проблеми. Така невизначена ситуація в країні не може не хвилювати народ. Президент узяв паузу, парламент чекає його рішень, опозиція ж, у свою чергу, 24 листопада збирає мітинг біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Проте якщо законопроекти так і не будуть прийняті, то результату від цього народного віча не буде ніякого. Угода про асоціацію залишиться лише у мріях на подальше майбутнє.

Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій, говорить, що люди на сьогодні налаштовані досить революційно, але для того, щоб вони вийшли на Майдан, у них має бути мотивація. «Якби опозиція оголосила тотальну мобілізацію, організувала мережі на місцях, працювала з громадянами щодня, а не лише від акції до акції, тоді б такі події, як Майдан, були можливі. Але вона цього не робить. Українське суспільство «вагітне» революційними подіями, але гарних акушерів і лікарів поки що немає», — коментує пан Сергій.

Також експерт зазначив, що якщо Янукович не підпише Угоду про асоціацію, він зазнає ще більших втрат свого електорату. І якщо вибори в 2015 році будуть сфальсифіковані, то люди виходитимуть на вулицю однозначно, і не за ЄС або ж інші ідеї, а проти Януковича. «У владі це дуже добре розуміють», — зазначає експерт. «І намагаються зробити так, щоби непідписання Угоди про асоціацію сталося не тому, що влада цього не захотіла, а під приводом того, що цього не захотіли європейські політики і опозиція».

Президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов не бачить загрози для Януковича до 2015 року. У розмові з «УМ» він сказав, що не вірить у Майдан сьогодні. «Люди вийдуть на вулиці не тоді, коли цього захоче опозиція або ж влада. Люди вийдуть тоді, коли складуться десятки різноманітних економічних, соціальних, політичних факторів, які їх виведуть на протест». Якщо ж ситуація не зміниться й Угоду не буде підписано, то саме в 2015 році відбудуться карколомні події, «якщо вони побачать, що їх обманюють, вони не мовчатимуть». Проблемою Януковича, на думку експерта, є те, що він остерiгається Європи, оскільки, підписавши Асоціацію, нам доведеться починати жити за європейськими стандартами. Головне завдання сьогоднішньої влади — це залишитись при владі й надалі. «Ми розуміємо, що якщо він (Янукович. — Ред.) буде проводити демократичні цивілізовані вибори, він їх не виграє. А хочеться ж. Тому він піде на застосування певних технологій, адмінресурсу, і 2004 рік здасться нам «квіточками» порівняно з 2015 роком», коментує експерт. «Росія ж, у свою чергу, не вимагає ні демократичних порядків, ні боротьби з корупцією і ще й, до всього, дасть грошей, тому перепад щодо зміни європейського вектора зрозумілий».

А ТИМ ЧАСОМ...

22 листопада на майдані Незалежності пройде захід, приурочений до 9–ї річниці Помаранчевої революції. Координатором заходу став громадський рух «Спільна справа», до якого долучилися представники ініціативи «Геть від кремлівського ярма», Герої України — Левко Лук’яненко, Дмитро Павличко, Іван Дзюба, Юрій Мушкетик, В’ячеслав Брюховецький та багато інших.