Компромiси з лукавством

20.11.2013
Компромiси з лукавством

Листiвки «Юлi — волю!» вiд радикала Андрiя Лозового. (Юрія САПОЖНІКОВА)

Гарячий політичний тиждень, що має всі шанси відкрити країні шлях до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом 28 листопада у Вільнюсі, розпочався з чергової «гри нервів»: «остаточний дедлайн» прийняття і внесення змін до вирішальних євроінтеграційних законопроектів знов перенесено. Цього разу на четвер, 21 листопада, — така домовленість досягнута лідерами фракцій.


Ще в понеділок прес–служба Верховної Ради повідомила, що профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності переніс президентські законопроекти про прокуратуру і про вибори — на сьогодні. Не встигла підготувати узгоджений законопроект про лікування екс–Прем’єра Юлії Тимошенко й робоча група депутатів. Тож, як і передбачали експерти, справу підписання Угоди вирішуватимуть в останні дні й, можливо, навіть години перед самітом.

Враховуючи гостроту і чутливість моменту, вчора Верховну Раду відвідав сам єврокомісар iз питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, а також представники місії Європарламенту у справі Юлії Тимошенко Пет Кокс та Олександр Кваснєвський.

Під час виступу голова політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк звернув увагу на «великий європейський десант» у парламенті: «Основне завдання наших європейських партнерів — фактично змусити Віктора Януковича пристати на ті слова, які він говорив — що Україна стане частиною європейського простору і Угода буде підписана». Керівник «Батьківщини» не без лукавства наголосив, що опозиція пішла на всі компроміси для того, щоб Угода про асоціацію була підписана, і відкликала 442 власні поправки до законопроекту про прокуратуру, крім тих десяти, що зазначені у висновках Венеціанської комісії, і звернувся до парламентської більшості зробити так само. Також, за словами Яценюка, опозиція готова підтримати законопроект, прийнятий Комітетом, щодо виборів народних депутатів, та підготовлений робочою групою — щодо надання медичної допомоги Юлії Тимошенко. Згідно з новими змінами до проекту закону, час, проведений засудженою особою на лікуванні за кордоном, не враховуватимуть до терміну відбування покарання. Крім того, згідно з поправками, цей законопроект стосується лише тих засуджених, які захворіли до або під час відбування покарання у виправних закладах. Робоча група також підтримала зміни про можливість для засуджених виїжджати на лікування лише до тих країн, з якими укладено двосторонні правові угоди та передбачено можливість екстрадиції.

Тим часом Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроект щодо заборони фінансових пірамід в Україні. «За» 310  народних депутатів. Відповідно до проекту, фінансовою пірамідою є будь–які операції з фінансовими активами (кошти, цінні папери, боргові зобов’язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), які здійснюються фізичними або юридичними особами з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб. Максимальне покарання за умисне створення пірамід групою осіб в особливо великих розмірах передбачене, згідно з проектом закону, у вигляді позбавлення волі до восьми років з конфіскацією майна.

Крім того, парламентарії ратифікували кредитну угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком на 200 млн. євро для реконструкції українських гідроелектростанцій.