Скинути з трону росіянок

15.11.2013
Скинути з трону росіянок

Президент Європейського шахового союзу, болгарин Сильвіо Данаїлов розпочинає партію між Катериною Лагно та господаркою ЧЄ Монікою Сочко. (з сайта etcc2013.com.)

На командний чемпіонат Європи, який із сьомого листопада триває у Варшаві, жіноча збірна України приїхала в ранзі найсильнішої команди планети. До столиці Польщі наставник наших дівчат Михайло Бродський узяв весь чемпіонський склад, який на початку року в Астані перервав багаторічне світове панування китаянок.

Натомість останні три континентальні першості виграли російські шахістки. Щоправда, взяти четверту поспіль «Європу» росіянкам, до речі, бронзовим призеркам ЧС–2013, посіяним на ЧЄ під другим номером, навряд чи вдасться, оскільки у Варшаву вони приїхали без своїх лідерок — сестер Косинцевих, у яких, схоже, триває конфлікт iз тренером команди Сергієм Рублевським. Після половини дистанції «триколірні» програють лідерові — збірній України — три пункти. Відтак наша жіноча збірна має чудовий шанс слідом за планетарним підкорити й континентальний п’єдестал.

Після п’яти турів (усього — дев’ять) підопічні Михайла Бродського, які, до слова, є рейтинг–фаворитами турніру, маючи 100–відсотковий результат, утримують одноосібне лідерство й випереджають найближчих переслідувачок — полячок та грузинок — на два очки.

Найкраще в нашій команді працюють її лідери — Катерина Лагно (сьомий номер жіночого рейтингу ФІДЕ) та Анна Ушеніна (22), котрі у своєму активі мають абсолютно однаковий доробок: по чотири перемоги та одній нічиїй. На третій дошці також вельми пристойно виглядає Марія Музичук (23), котра в чотирьох зіграних партіях набрала 87,5% можливих балів (три «вікторії» та одна мирова).

Свій посильний вклад у «синьо–жовту» скарбничку вносять Катерина Жукова (27) та Інна Гапоненко–Яновська (65), які по черзі займають місце на четвертій дошці — обоє мають 50% результат. Загалом, у 20 зіграних партіях (проти Азербайджану, Білорусі, Франції, Ізраїлю та Польщі) українки зазнали лише однієї поразки: в дебютному турі Жукова поступилася азербайджанці Наргіз Юмудовій.

Хай там як, але попереду на збірну України чекають значно серйозніші опоненти. Як і перед­бачає швейцарська система, що ближче до фінішу, рівень суперників буде зростати. Учора українки грали з грузинками на чолі з шостим номером жіночого рейтингу ФІДЕ Наною Дзагнідзе.

Щодо української чоловічої збірної, котра з четвертим номером посіву також змагається на командній першості Старого світу, то, приїхавши до Варшави одразу без трьох ключових гросмейстерів — Василя Іванчука, Олександра Пономарьова та Павла Єльянова, їй буде важко розраховувати на виграш континентального «золота». До слова, командам вітчизняних шахістів i шахісткок раніше вигравати континентальний форум не вдавалося. Наразі українці, відстаючи від лідерів, французів, на два очки, ділять 5—10–те місця. Зреш­тою, один успішний день може серйозно покращити турнірні позиції нашої чоловічої збірної, яка, до речі, на попередньому ЧЄ посіла третє місце. Цікаво, що рейтинг–фаворити турніру — росіяни, хоч і мають однакову з українцями кількість очок, проте за додатковими показниками станом на вчорашній день стояли в рейтингу нижче за наших хлопців.

ВРІЗКА

Четверта партія протистояння за чоловічу шахову корону знову завершилася внічию, хоча, на думку експертів, чинний чемпіон Ананд та претендент Карлсен після трьох днів розкачки нарешті «прокинулися» й упродовж 6,5 годин зіграли напружений та видовищний поєдинок. «Незважаючи на всі розмови про загибель, класичні і матчеві шахи живі і здорові. Багато годин глибоких ідей і боротьба найвищого рівня», — написав у своєму «Твіттері» 13–й чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров.

Матч за титул чемпіона світу (Ченнаї). Четверта партія. Ананд (Індія) — Карлсен (Норвегія) — 0,5:0,5.

Рахунок у матчі — 2:2.