Називаємо по–італійськи, готуємо... фальсифікат

14.11.2013
Називаємо по–італійськи, готуємо... фальсифікат

(з сайта test.org.ua.)

Будь–які сири в Україні, на жаль, не є продуктами першої необхідності. Але всі знають, що їх треба включати в раціон хоча б заради величезного вмісту кальцію і білків, які вкрай необхідні і малим, і дорослим. Любителям сирів, які майже автоматично потрапляють до когорти прибічників здорового життя, відомі не лише «Вершковий», «Російський» і «Любительський». Поціновувачі італійської кухні із задоволенням смакують «Моцарелу»: у салаті з помідорами і базиліком або як інгредієнт піци. Утiм будь–хто зі споживачів, коли побачить упаковку сиру з не надто знайомою назвою, на якій написано «сир», за ціною трохи більше 60 гривень за кілограм, — почне розмірковувати: «А може, спробувати...» Більшість навіть не запідозрить, що насправді пропонують зовсім інший продукт. Натомість результати лабораторних досліджень експертів Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» точно можуть сказати, що на полицях продуктових магазинів не моцарела, а тільки назва.

«Сформована вручну» з молока буйволиць

Якщо заглибитися в історію створення італійського сиру моцарела, то власне назва означає «сформований вручну», а готували його колись лише з молока буйволиць, які вільно паслися. Звичайно, зараз масово виробляють і продають моцарелу з коров’ячого молока, а більші чи менші кульки, які потім в упаковках найчастіше плавають у розсолі, формують спеціальні автомати.

Як відомо, кожна країна має свої затверджені стандарти якості для всіх видів продукції. Для сиру «Моцарела» в Україні таких iще немає. Тому експерти Центру незалежних споживчих експертиз орієнтувалися на міжнародний документ Codeks stan 262–2006. У ньому зазначено, що є моцарела двох видів. В одному випадку вона може бути м’якшою, з більшим вмістом вологи (такий сир спеціально поміщають у рідину або тримають у вакуумному упакуванні). Така моцарела утворена ніби з трохи хвилястих волокон. Тому акуратно дрібно порізати його проблематично, а натерти практично неможливо. Другий варіант — це напівтвердий сир iз незначним вмістом вологи. Його, за потреби, можна естетично подрібнити і навіть натерти. Сировиною для виготовлення моцарели у сучасних умовах, за міжнародними стандартами, є молоко і буйволиць, і корів — як окремо, так і в поєднанні.

В окремих магазинах наших великих міст можна придбати моцарелу за ціною не менше півтисячі гривень за кілограм. У супермаркетах ціна продукту імпортного і вітчизняного виробництва — від 63 до 190 гривень за кілограм. Щоправда, не завжди італійська назва — свідчення того, що це справжній сир.

Якщо рослинний жир — то не сир

Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз дослідили вiсiм зразків сирів iз назвою «Моцарела»: італійський Galbani, німецький ZOTT Zottarella Classic, вітчизняного виробництва торгових марок «Добряна» (Філіал «Сумський молочний завод» ДП «Аромат»), «Гудвін Геркулес» Fresh Mozzarella («Володарський молочний завод», м. Донецьк), Paolo (СП ТОВ «ВЗТФ «Євро», смт Баришiвка), «Вершковий рай» («Хмельницька маслосирбаза», м. Хмельницький), «Славія» («Баштанський сирзавод», м. Баштанка Миколаївської обл.), «Поліська сироварня» («Брусилівський мас­лозавод», смт Брусилів Житомирської обл.). Три останні сири у списку — напівтверді, в упаковках без розсолу. Ще варто зазначити, що продукція торгової марки «Вершковий рай» має подвійну назву: «Сулугуні Моцарела». Взагалі–то, це два різних види сиру: сулугуні — солоний, моцарела — прісний. За визначенням професійних дегустаторів, цей протестований сир мав тверду, грубу консистенцію та задовільний затхлий запах і смак.

Якщо споживач купує сир у розсолі, зрозуміло, його цікавить, чи насправді йому продають власне моцарели стільки, скільки зазначено на упакуванні. У лабораторії з’ясувалося, що не доклали сиру у два протестовані зразки: зовсім трохи (117,4 г замість 125 г; допускається похибка 4,5%, це 5,6 г) в упаковку італійського Galbani — й помітніше (189,2 г замість 220 г; допустима похибка — 9 г) у моцарелу торгової марки «Гудвін Геркулес».

Лабораторні дослідження показали, що у протестованому зразку продукту «Поліська сироварня» з написом «Моцарела» було аж 94,7% немолочного жиру, якого у будь–якому сирі з коров’ячого молока (а всі 8 зразків — учасників тесту, за етикетками, саме такі) бути не може. «Сир» трохи не 100–процентно з рослинного жиру — це фальсифікат. І зовнішній вигляд, і смак він має не типовий для моцарели. Хоча ціна приваблива — без кількох копійок 63 гривні за кілограм.

За оцінкою професійних дегустаторів, найкращий смак моцарели з протестованих у продукції торгових марок «Добряна» (115, 84 грн./кг), ZOTT Zottarella Classic (135,92 грн./кг), Galbani (185,76 грн./кг), Paolo (190,42 грн./кг) та «Гудвін Геркулес» (130,86 грн./кг). До речі, з власного споживацького досвіду: досить часто у мережевих супермаркетах діють акційні пропозиції на сири загалом і на переважно імпортну моцарелу зокрема.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>