Війна за вклади

13.11.2013
Війна за вклади

Основними вкладниками проблемного банку були пенсiонери — найнезахищенiша категорiя iнвесторiв. (з сайта slovovolyni.com)

Уже п’ять років вкладники луцького банку «Західінкомбанк», який працював під девізом «Банк твого міста» й обслуговував рахунки переважної більшості міських установ та організацій, а в 2008 році опинився на межі банкрутства, добиваються повернення своїх вкладів. Навіть Луцька міська рада потрапила в його пастку i торік ледве дочекалася повернення комунальних коштів, розміщених на його рахунках. А ось фізичним особам пощастило менше. Люди через суди намагаються стягнути з фінустанови свої кревні. Але рішення судів не виконують. Вкладники пройшли всі можливі інстанції в Києві й на Волині, сподіваючись на допомогу. Але ніхто не може зарадити біді чотирнадцяти громадян, чиї гроші «згоріли» в проблемному банку, який не визнають банкрутом і який не може повернути людські гроші.

«Західінкомбанк» має філії в різних областях Україні, i там така сама ситуація. Вкладники, а це в основному пенсіонери, вдаються до відчайдушних кроків, щоб повернути свої гроші. У Луцьку минулого тижня вони перекрили на кілька годин центральну автомагістраль, паралізувавши рух у місті. Люди зібралися на збори під приміщенням центрального офісу «Західінкомбанку», вимагаючи зустрічі з прокурором. Перед тим вони пікетували Луцьку міську раду, зверталися по допомогу до обласної ради. На зустрічі з обуреними людьми прокурор Луцька Сергій Данілін запевнив, що справою цього банку нині займається міліція, а саме розслідують об’єднане прова­дження, яке включає в себе більше тисячі потерпілих за фактами невиконання рішень судів: «Є судові рішення, які зобов’язують банк виплатити кошти, вкладені громадянами. Відтак у полі розслідування цих проваджень — питання про те, чому ж банк не виплачує гроші». Представниця банку запевнила, що новий власник виконує угоду 2009 року про оздоровлення банку, тому намагаються за рахунок нових клієнтів заробити кошти, щоб віддати борги потерпілим вкладникам. Новим власником контрольного пакета акцій цього банку став Арсен Іванющенко, син народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Ще одна обставина, яка розлютила луцьких вкладників найбільше: деякі відомі волинські бізнесмени заборгували «Західінкомбанку» великі суми. Свого часу вони взяли багатомільйонні кредити, які й досі не повернули. І, схоже, повертати не збираються. Серед тих, хто винен банку, є нинішні депутати міськради і навіть члени виконкому. Голова правління «Західінкомбанку» Галина Скиба зверталася на одній з останніх сесій сесії до луцьких обранців, аби ті вплинули на своїх колег, натиснули на совість. Лише два брати, що є міськими депутатами, заборгували банку майже 30 мільйонів гривень. Банк усі суди виграв, але майна у боржників не виявилося. Хоча чому вкладники мають перейматися проблемами повернення кредитів банку?

Обдуренi лучани вирішили не здаватися. Серед них чимало людей похилого віку, яким гроші потрібні сьогодні на лікування та інші нагальні потреби. На зборах вкладників вирішено провести нову акцію 3 грудня. Якщо до цього часу питання не зрушиться з мертвої точки, люди готові й надалі перекривати вулиці й пікетувати навіть державні установи. Вони вимагають розслідування Генпрокуратури та виплати банком уже з 1 грудня відсотків і вкладів за рішенням судів.

ДО РЕЧІ

Засновник проблемного «Західінкомбанку», колишній депутат Луцької міськради Василь Гаврилишин понад два роки відсидів у СІЗО. Йому інкримінували шахрайство в особливо великих розмірах. Він набрав кредитів на ім’я своїх працівників майже на 3 мільйони доларів і 7,5 мільйона гривень. Його арештували у 2009 році. Але в 2011–му Гаврилишина звiльнили на підписку про невиїзд. А через деякий час вiн опинився за кордоном. Як стверджують неофіційні джерела, зараз вiн iз родиною мешкає в Норвегії. У Луцьку в такий спосіб за часи незалежності збагатилися засновники вже трьох місцевих банків–банкрутів, які не повернули людям вкладiв. І ніхто з них не відповів за це перед судом. Навіть більше, дехто зробив стрімку кар’єру у вищих ешелонах влади. А обдурені вкладники тихо помирають...