Обійшлося без суду

13.11.2013

Скандал із стародавньою колекцією Музею українського рушника, що в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, вичерпано. «УМ» розповідала про те, як колишня очільниця музею, професор Світлана Китова зі своїм онуком Дмитром без попередження винесла частину експонатів, що й спричинило конфлікт. Адже про приватну колекцію ніколи не йшлося, бо експонати збирала не лише пані професор, а й студенти вишу. Ситуація ускладнилася ще й тим, що експонати, а їх більше тисячі, причому є дуже цінні та рідкісні, не були обліковані. Але до суду, про який говорили обидві сторони, справа не дійшла. Колекцію вишитих рушників, а є й такі, яким більше сотні років, розділили мирно.

За словами завідуючого кафедрою української літератури Володимира Поліщука, Світлана Китова забрала понад 520 рушників та речей ужитку — глечики, ложки, макітри, прядки, ярмо, і написала розписку, що вона «не має претензій до університету». «Поділили практично навпіл. Орієнтувалися за нашими каталогами 1998 року і за вивішеною експозицією, яка була при бабусі. Тож ми забрали всі речі, які вона вважала своїми», — розповідає Дмитро Китов.

Після мирного розподілу рушників Черкаський університет обіцяє відновити колекцію, а сам музей зробити ще кращим. Адже тільки цього року студенти вишу принесли сюди 200 старовинних вишитих рушників.