Гривня: причини не падати

13.11.2013
Гривня: причини не падати

Гривня поступово звiльняється вiд шкiдливих стороннiх впливiв.

Ближче до зими українська гривня, крах якої так завзято прогнозували, почувається навіть краще, ніж раніше. Так, високі обсяги виплат за зовнішніми кредитами, які, як відомо, нині сягають піку, практично не вплинули на погіршення економічних показників. Скажімо, у жовтні Національний банк України витратив усього лише 0,3 млрд. доларів на підтримку валютного ринку. Нагадаємо, що місяцем раніше ця цифра становила 1,3 млрд. доларів.

Начальник аналітичного відділу «Альфа–Банку» Олексій Блінов констатує: «У жовтні міжнародні резерви НБУ скоротилися головним чином через погашення заборгованості України перед Міжнародним валютним фондом». Зокрема, наприкінці жовтня було виплачено 651 млн. доларів, з яких 540 млн. — борг Міністерства фінансів перед Фондом.

«За нашими оцінками, чисті резерви НБУ (резерви без урахування позичених у МВФ коштів) за підсумками місяця скоротилися лише на 0,4 млрд. доларів і становлять нині близько 14 млрд. доларів. Це на 1 млрд. доларів більше, ніж було на початку нинішнього року. Нетто–резерви підтримуються стабільними завдяки невеликим інтервенціям НБУ. У даний час уряд виплачує останні у цьому році транші кредитів МВФ: назагал за листопад треба погасити 934 мільйони доларів», — сказав Блінов.

За останні два місяці Україна платила Фонду тричі: 30 жовтня і 7 листопада. Остання на цей рік виплата відбулася вчора, 12 листопада. Загальна сума виплат становила 1,6 млрд. доларів. Наступного року боргові виплати України будуть на четвертину менше, ніж нині. А з урахуванням мінімальних інтервенцій на Міжбанківській біржі золотовалютні резерви, на думку експертів, мають зрости.

Якщо ж Україна підпише Угоду про асоціацію з ЄС, то це тільки поліпшить ситуацію в економічній сфері. Як зазначають аналітики рейтингової агенції Fitch, такий крок підвищить довіру світових інституцій до нашої держави і, як наслідок, сприятиме зростанню інвестицій.