Театр не одного актора

08.11.2013
Театр не одного актора

Голкіпер «Порту» Хелтон втішає колишнього одноклубника, а нині — «зенітівця» Халка. (Рейтер.)

Слідом за «Баварією» та «Манчестер Сіті» місця у «плей–оф» Ліги чемпіонів достроково забронювали «Барселона» й «Атлетико». І якщо трьом першим командам іще належить визначити остаточне місце в турнірній таблиці своїх квартетів, то «матрацників» уже ніякі сили не посунуть із вершини групи G. Підопічні Дієго Сімеоне провели чотири групові поєдинки на одному диханні, набравши максимальну кількість очок. Натомість голов­ні опоненти мадридського клубу — «Порту» та «Зеніт», зосередившись на міжусобних боях, безнадійно відстали від «Атлетико».

Позавчора російсько–португальська битва більше нагадувала «театр одного актора», у якому найдорожчий футболіст «Зеніта» Халк намагався щось довести своїй колишній команді. Важко сказати, на якій ноті перервалася співпраця бразильця з «драконами», але те, що він усіляко намагався продемонструвати зверхність над гравцями «Порту», було видно неозброєним оком.

Після приїзду до Росії Халка не раз критикували за егоїзм на полі. Щоправда, з часом ця його якість давалася взнаки менше. Однак у двох поєдинках проти своїх колишніх побратимів, особливо повторному, який відбувся на стадіоні «Петровський», Халк знову невиправдано часто брав гру на себе, зводячи нанівець потенційно гострі атаки віце–чемпіонів Росії.

Попри те, що після нічиєї в Санкт–Петербурзі наставник «Порту» звинуватив «Зеніт» у небажанні грати на перемогу, господарі були значно ближчими до вікторії, ніж португальці. Та вперте бажання Халка бути «цвяхом програми» пішло не на користь його новій команді. Так, результативний удар бразильця в середині першого тайму дозволив «Зеніту» швидко зрівняти рахунок. Однак подальші дії лідера російського віце–чемпіона вже не були такими корисними. Чого лише варте нереалізоване пенальті.

Хай там як, але, взявши в «спарці» з португальцями чотири очки, команда Лучано Спалетті значно поліпшила свої шанси на вихід із «пульки», хоча після провалу на старті групового турніру «Зеніту» відводили роль невдахи.

Одного очка в двох наступних матчах вистачить «Барселоні» для виграшу квартету Н. Нинішня гра, яку демонструють каталонці, далека від їхнього ідеального зразка, проте й такого футболу цілком достатньо для «лігочемпіонської» весни. Позавчора підопічні Херардо Мартіно легко здолали «Мілан», а Ліонель Мессі відзначився дублем, перервавши незвичну для нього голеву «посуху» (у прімері аргентинець не забиває впродовж чотирьох турів).

«Повторити результати, які ми демонстрували під керівництвом Хосепа Гвардіоли, нам буде складно, адже суперники вигадали вже чимало схем для успішної гри проти нас. Відтак часом нам не вистачає блиску, але ми продовжуємо перемагати», — визнав півзахисник «Барси» Серхіо Бускетс.

Натомість «пулька» F залишається найбільш непередбачуваною. На дві путівки до «плей–оф» претендують три команди, і, не виключено, зайвим може виявитися минулорічний фіналіст Суперліги — «Боруссія». Турнірне життя підопічним Юргена Клоппа ускладнила домашня поразка лондонському «Арсеналу», хоча, як відзначив воротар дортмундців Роман Вайденфеллер, його команда не заслуговувала на програш.

Добрі шанси на подолання групового бар’єру має й інша лондонська команда — «Челсі», хоча її турнірний шлях, нагадаємо, розпочався з сенсаційної поразки «Базеля». Однак після трьох перемог поспіль «сині» вже й не згадують про те непорозуміння.

Відзначимо, що позавчора свої перші єврокубкові голи за «аристократів» забив камерунець Самуель Ето’О, який раніше відзначався влучними «лігочемпіонськими» пострілами в складі «Барселони», «Інтера» та «Мальорки».

ГВАРДІЙЦІ

Переможний поєдинок проти «Мілана» став особливим для капітана «Барселони» Хаві — він вийшов на перше місце за кількістю перемог у матчах Ліги чемпіонів. Тепер їх у Хаві 80, тоді як в іншого іспанця — Рауля, який нині дограє у катарському «Аль–Садді», — на одну менше.

Тим часом голкіпер «Барси» Віктор Вальдес вийшов на друге місце серед колег по амплуа за проведеними поєдинками в ЛЧ. У Вальдеса тепер 108 таких матчів. Перший — «реаліст» Ікер Касильяс — має 133.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 4–й тур (матчі середи)

Група Е. «Челсі» (Англія) — «Шальке» (Німеччина) — 3:0 (Ето’О, 31, 54; Ба, 83), «Базель» (Швейцарія) — «Стяуа» (Румунія) — 1:1 (Сіо, 90+1 — Пйоваккарі, 17).

Турнірне становище: «Челсі» — 9, «Шальке» — 6, «Базель» — 5, «Стяуа» — 2.

Група F. «Наполі» (Італія) — «Марсель» (Франція) — 3:2 (Інлер, 22; Ігуаїн, 24, 75 — Айю, 10; Товен, 64), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Арсенал» (Англія) — 1:0 (Ремзі, 62).

Турнірне становище: «Арсенал», «Наполі» — 9, «Боруссія» (Д) — 6, «Марсель» — 0.

Група G. «Атлетико» (Іспанія) — «Аустрія» (Австрія) — 4:0 (Міранда, 11; Р. Гарсія, 25; Феліпе, 45; Д. Коста, 82; нереалізоване пенальті: Д. Коста, 75 («Ат»)), «Зеніт» (Росія) — «Порту» (Португалія) — 1:1 (Халк, 28 —

Л. Гонсалес, 23; нереалізоване пенальті: Халк, 52 («З»); Тимощук («З») — не грав).

Турнірне становище: «Атлетико» — 12, «Зеніт» — 5, «Порту» — 4, «Аустрія» —1.

Група H. «Барселона» (Іспанія) — «Мілан» (Італія) — 3:1 (Мессі, 30 (пен.), 83; Бускетс, 40 — Піке, 45 (у свої ворота)), «Аякс» (Голландія) — «Селтік» (Шотландія) — 1:0 (Шьоне, 51).

Турнірне становище: «Барселона» — 10, «Мілан» — 5, «Аякс» — 4, «Селтік» — 3.