НОВИНИ ПЛЮС

07.11.2013

Українські співаки — проти лімфоми

В Україні триває акція підтримки хворих на лімфому. Соціальний проект «Я буду жити», ініційований лідером гурту «Друга ріка» Валерієм Харчишиним разом з «Асоціацією допомоги інвалідам і пацієнтам iз хронічними лімфопролітеративними захворюваннями», відбувається вдруге. Торік у його рамках вдалося організувати концерт за участі українських співаків, а виручені кошти (275 794 гривень) передали на допомогу хворим на цю недугу.

Цього разу організатори хочуть привернути увагу громадськості до основних симптомів захворювання, наголосивши: на ранніх стадіях недугу можна подолати повністю. «Якщо люди дослуховуватимуться до сигналів свого організму і вчасно на них реагуватимуть — кількість хворих на лімфому значно зменшиться», — переконаний Валерій Харчишин. Окрім «Другої ріки», взяти участь у «марафоні підтримки», зокрема, погодилися Еріка, «Час і скло», Persona Grata, The Maneken.

«Хочемо сказати людям: боротьба з лімфомою починається не тоді, коли діагноз уже озвучено, а пацієнт перебуває під наглядом лікаря, а на ранній стадії, коли хвороба щойно починає розвиватися», — каже Саїд Рафаров, лідер Persona Grata.

Учасники проекту мають намір донести важливу інформацію про це захворювання через соціальні ролики, фотовиставки, білборди.

Спалахи кору: бракує і вакцин, і... охочих до щеплення

Причиною спалаху захворюваності на кір у Рівненській області стала нестача відповідної вакцини. Про це повідомив начальник епідеміологічного відділу головного управління Держсанепідслужби в Рівненській області Віктор Мороз. За його словами, область забезпечена вакцинами на 21% від потреби. Вакцинація проти кору належить до розряду обов’язкових щеплень, проведення яких фінансується з держбюджету. Те, що вакцини Рівненщина отримує далеко не в повному обсязі, і викликало проблему, каже головний санепідемолог області.

За його словами, коли загалом в регіоні за десять місяців 2013 року на кір захворіли 555 людей, то на 5 листопада в Сарненському районі зафіксовано 472 випадків захворювання на цю недугу. Причому активізація спостерігається саме останнім часом. Так, у вересні цього року в районі було 123 випадки захворювання на кір, у жовтні — 349.

Окрім проблем із наявністю вакцин, наголосив Мороз, у Сарненському районі зареєстровано найбільшу кількість відмов від щеплень.