Формула стрибка «тигра»

07.11.2013
Формула стрибка «тигра»

Українська промисловість нарешті отримала кошти для власної модернізації.

Українська економіка нині розпочала відновлення після кризи. А завтра — продовжить своє зростання. Це, мабуть, найважливіший висновок, який вдалося отримати на заключній пленарній сесії «Дорога вперед» регіонального засідання Всесвітнього економічного форуму «Стратегічний діалог для майбутнього України». Участь у заході взяли Прем’єр–міністр Микола Азаров, перший віце–прем’єр Сергій Арбузов, міністр фінансів, а також керівник Національного банку України.

Узяти приклад з України

За даними аналітиків, за підсумками нинішнього року Україну очікує збереження економічного зростання. У той час, як більшість держав, у тому числі й тих, що вважаються розвинутими, переживатимуть рецесію. У 2013 році уряду вдалося забезпечити стійке зростання найперспективніших галузей економіки, навіть незважаючи на слабке зростання світової економіки та агресивну торговельну політику з боку Російської Федерації. Всі десять місяців нинішнього року рішення Кабінету Міністрів були конструктивними і раціональними. Своєчасна реакція на можливі загрози дозволила Україні уникнути значного скорочення робочих місць на підприємствах, закриття цілих напрямів експорту і великого падіння виробництва у промисловості.

Зокрема, завдяки достатньо високим темпам зростання споживчого попиту вдалося частково компенсувати негативний вплив зовнішніх факторів і навіть продемонструвати кращі результати економічного зростання у порівнянні з країнами Євросоюзу. На це звернули увагу і міжнароні експерти, відзначаючи, що економічні реформи, які здійснює український уряд, дозволили нашій державі отримати високі результати навіть попри те, що у першій половині 2013 року у більшості європейських держав продовжилася тенденція скорочення інвестиційної активності і споживчого попиту.

Так, за даними зарубіжних джерел, у ІІ кварталі 2013 року валовий внутрішній продукт Іспанії і Нідерландів знизився на 1,7%, Італії — на 2,6%, Португалії — на 2,5%, Греції — на 3,8%. При цьому експерти Національного банку України і надалі прогнозують поліпшення динаміки ВВП України у порівнянні з даними 2012 року, коли наш внутрішній валовий продукт зріс на 0,2%. І завдяки реалізації проектів, включених до Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки, такий результат цілком реальний.

Держпрограма, на думку експертів, дуже суттєво впливає на динаміку економічних показників. Цей документ збудований таким чином, щоби реалізація кожного із включених до неї проектів забезпечувала позитивний ефект для різних галузей економіки. Уряд сьогодні намагається максимально об’єднати зусилля підприємців і влади для модернізації української економіки. Це означає, що внаслідок оновлення виробничих потужностей будуть збільшені обсяги виробництва.

Важливим є і такий момент: кількість проектів, які реалізуються із залученням коштів під державні гарантії, постійно зростає. А це свідчить про те, що регіони вже відчули перспективність такої роботи, а це свідчить, що і результат не змусить себе довго чекати. На думку аналітиків, генераторами і красномовними показниками економічного підйому вже сьогодні стало зростання внесених вкладів, яке фіксує вітчизняна банківська система, і виданих кредитів.

Кредити для економіки, а не проти

Економічний блок уряду та НБУ чудово розуміють важливість кредитування саме підприємств, тобто юридичних осіб. І результати свідчать, що їм це вдається. Так, за даними дев’яти місяців 2013 року, обсяг кредитування юридичних і фізичних осіб зріс на 6%. При цьому темпи зростання кредитування підприємств становлять 7%, а фізичних осіб — 3%.

Якщо ж узяти номінальні цифри, то різниця ще більш відчутна. Загальний приріст кредитів становить сьогодні 49 млрд. гривень. 42 млрд. гривень із них — це приріст кредитування реального сектору, тобто юридичних осіб. І тільки 5,6 млрд. гривень становлять кредити населенню. У цей час головна колись складова імпорту — кредити населенню в іноземній валюті — зменшилася на 11 млрд. гривень, або на 13%.

Важливий фактор економічного благополуччя — ситуація з національною валютою. Нині гривня, за висновками аналітиків, є напрочуд стабільною валютою, а довіра громадян до неї тільки зростає. Як наслідок, знижуються обсяги доларизації кредитів. Уже нині його значення становить менше 35%. Нагадаємо, що на початок року цей показник перевищував 37%, а до початку кризи — 50%.

На цьому тлі відсоткова ставка кредитів (без урахування овердрафту) з початку року знизилася у цілому на 15,1% (грудень 2012 року) до 13,4% (вересень 2013 року). Тобто на 1,7 відсоткового пункта. При цьому відсоткова ставка для підприємств знизилася ще відчутніше — із 14,8 до 12,8%, тобто на два відсоткові пункти. Але максимального показника було досягнуто у категорії кредитів підприємствам у гривні — ставка знизилася від 16,6 до 13,7%, тобто майже на три відсоткові пункти.

Таким чином, експерти зазначають: зниження відсоткових ставок в українській економіці відбувається саме у реальному секторі і саме у національній валюті. Треба відзначити також, що споживчі кредити для населення з 2009 року зменшилися на 2 мільярди гривень. Перерозподіл відбувся між споживчими кредитами на термін понад п’ять років і короткотерміновими кредитами.

Причина: люди стали обреженішими, а банки почали враховувати ризики. На думку експертів, саме ці фактори і є основою будь–якої економіки. Гроші людей, які накопичені у банківській сфері, нарешті йдуть не на закупівлю імпорту для споживання, а для розвитку своїх підприємств та інфраструктури.

У цей самий час кредитування бізнесу зросло на 185 млрд. гривень. Таким чином, можна сміливо заявляти: в Україні сформувалася нова модель кредитування, спрямована на розвиток виробництва і бізнесу, а не збільшення споживацьких витрат за рахунок імпорту. Ще одним фактором, який сприяє розвиткові української економіки, є величезний масив раціональних законодавчих і нормативних змін, який був затверджений урядом з метою підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.