Мільйони на воду

06.11.2013

Як відомо, Тернопіль є єдиним обласним центром України з величезною — понад 300 гектарів — штучною водоймою в самому його «серці». Безперечно, що це чи не головна окраса міста, дуже приваблива і для його жителів, і для туристів. Однак упродовж багатьох років потужний потенціал цього об’єкта, передусім спортивний, використовували дуже мало. Якщо зважати, приміром, на те, що в радянські часи гребний канал ставу мав статус одного з «дублерів» знаменитого Крилатського під Москвою і був солідною тренувальною базою навіть для чемпіонів республіки та Союзу.

Лише впродовж кількох останніх років міська влада почала повертати Тернопільському ставу його спортивну славу. Так, приміром, влітку цього року на його плесі відбувся чемпіонат Євразії з водно–моторного спорту. Займаються зараз в управлінні стратегічного розвитку міста і тим, щоб відродити занехаяний гребний канал, перетворивши його на сучасну базу водних видів спорту. За словами начальника згаданого управління Юрія Дейнеки, фінансову підтримку в цій справі начебто пообіцяло спортивне міністерство. А кошти потрібні чималі — за попередніми підрахунками, це понад 30 мільйонів гривень.

На повну котушку планує міська рада задіяти й розважально–рекреаційні можливості водойми. Вже наступного року на одному з її берегів, біля найбільшого тернопільського готелю «Галичина», відкриється парк водних атракціонів, у спорудження якого погодилися вкласти понад 10 мільйонів гривень місцеві бізнесмени. Вони ж заявили про готовність узяти участь у будівництві яхт–клубу.

Очікує тернопільська «блакитна перлина» й на зарубіжні інвестиції. Спільно з польською стороною, зокрема, розроблено проект спорудження на березі ставу нового парку з готелем та іншою туристичною інфраструктурою. Від усього цього міська влада очікує в майбут­ньому солідних надходжень до казни та значного росту туристичної привабливості міста.