Ну дуже рідкісні екземпляри!

06.11.2013

Схоже, нас уже ніколи не буде 52 мільйони... Навіть навпаки: кількість українців щороку зменшуватиметься, причому швидкість цього процесу, на жаль, тільки зростатиме. У новій доповіді «Перспективи світового населення» Фонду ООН в галузі народонаселення UNFPA саме нашій державі прогнозують один з найвищих показників зменшення населення.

Так, за даними аналітиків ООН, найвищий рівень зменшення кількості населення до 2015 року демонструватимуть Молдова і Болгарія. Він становитиме 0,8%. На третьому місці — Україна із показником 0,6%. Наступні місця у цьому анти–хіт–параді займають Сербія, Білорусь і Литва, які втрачатимуть 0,5% своїх співгромадян. Ситуація для нас вкрай сумна, адже Україна, за даними Центрального розвідуправління США, займає друге місце у світі за смертністю населення: 15,75 людей на тисячу мешканців.

Утiм загальна кількість населення Землі при цьому й далі впевнено зростатиме. До 2025 року їх буде 8,1 мільярда, а до 2100 року — 10,9 мільярда. Але якщо країни Європи, особливо Центральної і Східної, втрачають своїх громадян, то приріст населення дає Азія. Країнами–лідерами стали держави Перської затоки. Найнаселенішими державами невдовзі можуть стати Оман і Катар, де кількість громадян зростатиме на 7,9 і 5,9% відповідно. Такий показник дозволить їм зберігати лідируючі позиції не тільки у регіоні, а й у цілому світі.

Утiм інші країни, що знаходяться у нафтоносному районі на південь від затоки, також не пастимуть задніх. У всіх країнах Аравійського півострова приріст населення буде стабільно високим — від 1,8% у Саудівській Аравії і 2,3% у Ємені до 2,5% в ОАЕ та 3,6% у Кувейті. Прогноз усіх арабських країн зріст на 1%. Не бажають відмовлятися від статусу рекордсменів, за даними ООН, Китай та Індія зі своїми 1,4 та 1,3 млрд. громадян. Утiм невдовзі ці держави можуть помінятися місцями у рейтингу: приріст населення в Індії удвічі вищий, ніж у Китаї, та становить 1,2%.

У наших сусідів–росіян справи щодо кількості власних громадян трохи кращі: РФ також втрачатиме своїх мешканців, але із швидкістю 0,2%. Хорватія і Грузія втрачатимуть 0,4% своїх людей, Естонія і Румунія — 0,3%, Боснія і Герцоговина, Німеччина, Японія і Куба, на думку UNFPA, зменшать кількість населення на 0,1%.

Ложка меду в цій ситуації для мешканців розвинених країн — якість життя. У японців, за підрахунками ООН, найвища на земній кулі тривалість життя: 80 років у чоловіків і 87 у жінок. Практично не поступаються їм австралійці і швейцарці — 80 і 85 років відповідно. Найгірші справи у цьому сенсі у Сьєрра–Леоне: чоловіки тут у середньому живуть 45 років, жінки — 46. Загалом же мешканці нашої планети житимуть 77 років.

У дослідженні UNFPA, яка працює в Україні із 1997 року, а з 2012 року реалізовує другу програму допомоги, розділила всі регіони планети на «більш розвинені» (Європа, включно з Росією, Північна Америка, Австралія, Нова Зеландія, Японія) і «менш розвинені» (всі інші держави). Подібний «водорозділ» проведено не даремно: за даними ООН, частка населення розвинутих країн за останніх 60 років знизилася практично удвічі! Так, у 1950 році вона становила 32,2% від світової кількості, а у нинішньому році — усього лише 17,5%. Населення Європи вже досягло свого максимуму — 744 млн. людей. Надалі «центр життя» продовжуватиме переміщуватися в Азію: станом на 2010 рік тут проживало майже 60% усього населення Землі.