Піраміди поза законом

06.11.2013

Учора український парламент підтримав ряд урядових законопроектів. Серед найважливіших експерти називають документ про заборону в Україні фінансових пірамід. Проект закону закріпив саме визначення «фінансова піраміда», запровадив кримінальну та адміністративну відповідальність за сприяння в їхній роботі.

Збільшується відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин — із 5100 до 13600 гривень, або обмеження свободи на термін від 2 до 3 років.

Також уряд звільнив від 35% митного збору експорт газу до країн Енергетичного співтовариства — на виконання угоди про його створення.

Новації зафіксовані також у сфері оподаткування земельних ділянок, виділених для підготовки та проведення чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу. Від податку звільнено державні і комунальні підприємства, які є замовниками будівництва об’єктів «Євробаскета».

Хороша новина для власників земельних ділянок. Віднині скасовується плата за внесення і зміну відомостей до земельного кадастру. Надання ж інформації із кадастру залишається платним — але не для органів державної влади і місцевого самоврядування.

Чергове нововведення для молодих мам. Відтепер період відпустки до моменту досягнення дитиною трирічного віку зараховуватиметься у страховий стаж на страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Сьогодні такий страховий стаж зараховується тільки у стаж пенсійного страхування.