Дорого, але вчасно

06.11.2013
Дорого, але вчасно

«Гарячі, зимові, твої» — таким гаслом уже через три місяці субтропічні Сочі зустрічатимуть учасників та гостей XXII білої Олімпіади. Іще до свого старту Ігри в Краснодарському краї ввійшли в історію як найбільш дорогі змагання. Якщо вірити офіційній статистиці, то на підготовку свого елітного курорту до головних зимових стартів чотириріччя росіяни витратили 37 мільярдів доларів. При цьому за підрахунками незалежних аналітиків ця сума ще більша й перевищує 50 млрд. «зелених». Якщо так, то Сочі обскакали за цим показником Пекін, який на проведення літніх Ігор у 2008 році «викинув» 43 млрд. доларів.

Цікаво, що проектний бюджет сочинської Олімпіади був у чотири рази меншим від нинішнього реального. Відтак у XXII зимових Ігор з’явився синонім — «фестиваль розкрадання та корупції».

Хай там як, а, за висновком ревізорів МОК, які нещодавно востаннє проінспектували олімпійські об’єкти, Сочі готові до Ігор. «Порівнюючи з тим, що було тут шість років тому, — це просто неймовірно. Змагальні об’єкти готові, дух Олімпіади вже живе в Сочі, тож спортсменів та глядачів, які приїдуть сюди в лютому, чекають незабутні враження», — підбив підсумки інспекції член МОК Жан–Клод Кіллі. «У нас був землетрус, аномальний снігопад, спека й потужні зливи. Але, попри це, жоден об’єкт не постраждав», — додав віце–прем’єр–міністр РФ Дмитро Козак, який є безпосереднім куратором олімпійського проекту.

Об’єкти, де точитиметься боротьба за 98 комплектів нагород у 15 видах спорту, розташовані на двох кластерах — приморському та гірському. На узбережжі Чорного моря — в заповідній Імеретинській долині — збудовано криті спорткомплекси для турнірів хокеїстів, фігуристів, ковзанярів та керленгістів, а також 40–тисячний стадіон «Фішт», де відбуватимуться офіційні заходи відкриття й закриття, зокрема церемонія запалення Олімпійського вогню — того самого, який після переїзду з Греції до Росії вже кілька разів згасав. Щодо гірського кластера на висоті близько 3000 метрів, то там чекають біатлоністів і лижників, бобслеїстів та саночників, стрибунів із трампліна, сноубордистів та фристайлістів.

Цікаво, що середньомісячна сочинська температура в лютому становить 4–10 градусів тепла, але в горах клімат суворіший, та й метеорологи прогнозують на Кавказі сніжну й морозну зиму. Однак на випадок «форс–мажору» організатори ще з минулої зими заготовили 30 тисяч «кубів» снігу. До того ж біля лижних трас і трамплінів стоять системи виготовлення штучного снігу, які в будь–якому разі не дозволять зірвати змагання.

За розрахунками росіян, Олімпіаду–2014 планують відвідати більше 1 мільйона туристів. Щоправда, для них досі не зведена вся необхідна інфраструктура.

Середня ціна квитків на олімпійські змагання становить 200 доларів, тоді як доба проживання в сочинських готелях коливається від 100 (дві зірки) до 300 доларів (п’ять зірок).