Не кажіть:«Це просто перевтома»

05.11.2013
Не кажіть:«Це просто перевтома»

Інсульт не зважає на вік: його жертвами дедалі частіше стають молоді люди. (з сайта medweb.ru.)

У зоні ризику — кожен п’ятий

Кожну другу секунду в світі у когось стається інсульт і кожну шосту секунду чиєсь життя обривається внаслідок цієї хвороби. З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я наступне десятиріччя пройде під знаком боротьби з серцево–судинними захворюваннями. На жаль, ця проблема дуже гостра і для України. Мільйони наших співгромадян мають захворювання серця і судин та потерпають від артеріальної гіпертонії, яка є головним провокатором інсульту. Щороку в країні фіксують понад 110 тисяч нових випадків недуги. А найстрашніше те, що в зоні ризику — молодь та люди працездатного віку. Майже половина тих, хто пережив інсульт, стають інвалідами, які потребують довічної опіки і сторонньої допомоги, страждають від втрати пам’яті та зниження інтелекту.

Хвороба підкрадається непомітно. І часто ми усвідомлюємо її, коли симптоми вже більш ніж очевидні: слабкість м’язів, заніміння обличчя, рук та ніг, раптове порушення мов­лення, повна або часткова втрата зору, сильний головний біль, втрата рівноваги. Лікарі наголошують: головною причиною інсульту є неконтро­льована артеріальна гіпертензія (підвищений кров’яний тиск). «Люди легковажно ставляться до гіпертонії, а тим часом від неї в нашій державі потерпає кожний п’ятий дорослий українець. Не контролюючи свій артеріальний тиск, людина фактично прирікає себе стати жертвою недуги. Якщо тиск постійно перевищує позначки 140/90 — це вже сигнал про небезпеку. Зловживання алкоголем, паління, цукровий діабет, хвороби серця та судин стають призвідниками інсульту», — стверджує президент Української асоціації боротьби з інсультом Микола Поліщук.

З примусу здоровим не стати

Недавно працівники Київської станції швидкої медичної допомоги вдалися до експерименту: опитали тисячу пацієнтів з артеріальною гіпертензією — чи згодні вони терміново пройти лікування, а надалі контролювати свій артеріальний тиск. Ствердно відповіли лише 20% опитаних. «Не можна змусити людину лікуватися. Наші пацієнти зазвичай чекають, поки вже неможливо терпіти, — зауважує керівник служби Анатолій Вершигора. — Але часто таке «геройство» завершується трагічно».

За підтримки уряду в Україні нині створюють судинні центри, де проводять семінари та тренінги з лікарями, а медичні бригади забезпечують потрібними ліками. Для лікування інсульту впроваджують метод тромболізу. За словами заступника директора Київського департаменту охорони здоров’я Алли Арешкович, останнім часом у столиці для екстреної допомоги хворим на інсульт обладнано 100 ліжок. «За 9 місяців 50 тисяч киян долучилися до програми відшкодування коштів на лікування, — розповідає вона. — Аби скористатися цією програмою, пацієнт після виписки зі стаціонару повинен отримати від лікаря рецепт зі штампом «підлягає відшкодуванню». Держава має повернути кошти, які людина витратила на лікування. До того ж у київських поліклініках лікарі повинні виписувати хворим ті ліки, перелік яких вказаний у постанові уряду щодо відшкодування. З переліком цих препаратів можна ознайомитися на сайті КМДА у розділі департаменту охорони здоров’я. Там же можна знайти і перелік комунальних та приватних аптек, які беруть участь у проекті. У планах департаменту на 2014 рік — створення двох судинних центрів: на базі Київської станції швидкої медичної допомоги та Олександрівської клінічної лікарні».

Але хворобу, як відомо, краще попередити, ніж боротися з її наслідками. Запобіжні заходи не вимагають надзвичайних зусиль. Потрібно контролювати свій артеріальний тиск та в разі потреби лікувати його, не зловживати алкоголем, не палити, обмежувати споживання солі (не більше 5 грамів на день). Дотримуючись таких порад, ви не опинитесь у групі ризику і зможете вчасно виявити порушення в роботі організму. Українська асоціація боротьби з інсультом уже не перший рік проводить активну просвітницьку роботу: поширює інформаційні буклети, брошури, організовує пересувні станції вимірювання артеріального тиску. Організатори проекту «Стоп–інсульт!», оприлюднюючи разючу статистику смертності внаслідок недуги, наголошують: у ваших руках не впустити інсульт у своє життя.