Сметана з олією

31.10.2013
Сметана з олією

(з сайта ye.ua.)

Сметану господині купують часто: і борщ із нею смачніший, і салат, і млинці. До того ж цей кисломолочний продукт часто використовують, коли готують випічку. Тому справжня якість такого товару цікавить бага­тьох. А вона, як з’ясувалося під час тестування 8 зразків сметани із заявленою жирністю 20—22 проценти, у продукції кількох виробників помітно «шкутильгає».

Сметана — це однорідна маса з глянцевою поверхнею. Вона, в ідеалі, має бути густою, як кажуть у народі, щоб у ній ложка стояла. Хоча нормативи дозволяють цьому продукту бути й помірно густим. Стандарти також дозволяють, щоб у магазинній сметані були поодинокі бульбашки повітря і ледь помітні крупинки. Колір має бути рівномірним — білим із кремовим відтінком. Смак і запах — чисті, кисломолочні, із нотками пастеризації. Навіть не будучи експертом, усю цю органолептику будь–якої сметани кожен споживач може оцінити самостійно. Із протестованих Центром незалежних споживчих експертиз зразків пробанти мали претензії до двох: гіркий, невластивий для молочного продукту смак мала сметана «Альва–Віта» (м’яка упаковка, 400 г); солодко–гіркий — «Главмолоко» (пластикова упаковка, 190 г). Слабку гірчинку і дріжджові відтінки запаху й смаку відзначили у сметані «Молокія» (пластикова баночка, 230 г).

Які жири містяться у сметані і скільки — можна визначити тільки у лабораторних умовах. На перший погляд, оскільки класична справжня сметана — це кисломолочний продукт, який отримують у процесі змішування вершків, питання «які жири?», нелогічне. Але дехто з виробників знає інші рецепти. Із протестованих у трьох зразках експерти зафіксували занижену жирність і немолочні жири: замість 21 % в «Альва–Віта» жиру тільки 14,5% (немолочних жирів 41,51%), а в «Главмолоко» — 16,7% (немолочних жирів 66,18%); у «РадиМо» (м’яка упаковка, 400 г) замість 20 % жиру — 18,2% (із них немолочних жирів — 26,16%). Продукція «Главмолоко» ще містила крохмаль, який не вказано у складі. Взагалі справжня «правильна» сметана не має містити цього інгредієнта.

Утішатися можна з того, що всі протестовані зразки містили потрібну кількість — не менше 1х107 штук у кожному грамі корисних «живих» кисломолочних бактерій, а лідери тесту — у 5—9 разів більше. Найкращими визнані зразки сметани «Мої корівки» (м’яка упаковка,400 г) і «Слов’яночка» (пластикова скляночка, 200 г). Якісна сметана у 200–грамових пластикових «скляночках» President і «Волошкове поле». Остання — найдорожча у тесті, вартістю 3,8 грн. за 100 г. («Мої корівки» — 2,63 грн. за 100 г). Немала ціна за 100 г фальсифікованої протестованої продукції «Главмолоко» — 3,05 грн. «Альта–Віту» та «РадиМо» із немолочними жирами продають дешевше — відповідно, за 2,12 та 2,06 грн. за 100 г.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>