Несолодко ласувавши...

29.10.2013
Несолодко ласувавши...

Надмір солодощів може обернутися для дитини бідою... (з сайта alusia.ru)

Вважають, що цукровий діабет — хвороба літніх людей. Та, на жаль, це захворювання лікарі нерідко діагностують і в дітей та підлітків. 2013 року в Україні зареєстровано понад вісім тисяч дітлахів, хворих на цукровий діабет. Удвічі збільшилася кількість хворих серед наймолодшої вікової групи — до шести років. Медики дедалі частіше реєструють випадки неонатального діабету, на який нездужає малеча у віці до року. Якщо раніше таке лихо траплялося раз на десять років, то сьогодні, кажуть медики, в Україні вже 30 пацієнтів з неонатальним діабетом.

Батончик–«кілер»

— Майже у 90 відсотках у дітей діагностують діабет першого типу.

— Цей тип недуги вирізняється абсолютною інсуліновою недостатністю, — пояснює старший науковий співробітник відділу дитячої та підліткової ендокринології Українського науково–практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України Євгенія Глоба. — Як виникає недуга? В дитячому організмі виробляються антитіла проти бета–клітин підшлункової залози, які продукують інсулін. Як наслідок — бета–клітини починають руйнуватися. Але хвороба проявляє себе чіткими симптомами, коли знищено майже 80% бета–клітин підшлункової. Саме тому діабет зазвичай пізно діагностують. Така підступна активність антитіл — генетично обумовлений (спадковий) механізм, який закладається в організмі від народження. І вплинути на цей процес лікарі, на жаль, не можуть.

Факторами–провокаторами недуги найчастіше стає стрес, гостра вірусна інфекція, грип, вітряна віспа, краснуха, інше інфекційне захворювання. Лікується цей тип діабету лише з допомогою інсуліну.

При другому типі недуги (його виявляють у дітей набагато рідше) дефіцит інсуліну в організмі не такий виражений. Тож лікарі, як правило, призначають хворим спеціальну дієту і препарати, що знижують цукор у крові. За словами головного ендокринолога МОЗ України Миколи Гульчія, головним чинником недуги є спосіб життя сучасних дітей: постійне сидіння за комп’ютером, брак рухливості, вживання солодких фарбованих напоїв, інших шкідливих солодощів. Часто причиною діабету в дитини стає надмірна вага. «Це ж діти. І головні ласощі для них — різноманітні шоколадні батончики, цукерки. А чи хтось цікавиться, з чого вони зроблені? Батьки навіть не замислюються, що самі шкодять своїм чадам. Дуже часто ці перенасичені цукром і некорисними кондитерськими жирами солодощі є причиною дитячого ожиріння. А це вже перший крок до діабету другого типу, який може, на жаль, перейти і в перший тип недуги, коли дитина потребуватиме довічної інсулінотерапії», — додає доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. О. Богомольця Олександр Пристулюк.

«Байдужість батьків приголомшує»

— Які симптоми мають насторожити мам із татами?

— При діабеті першого типу дитина починає пити багато води, часто ходить до туалету, дуже швидко втрачає вагу, — застерігає Євгенія Глоба. — Малюк стає в’ялим, кволим, сонливим, на шкірі, яка стає помітно сухою, з’являються фурункули, гнійничкові висипання. Якщо ви завважили такі симптоми у своєї дитини — якнайшвидше звертайтеся до лікаря, пройдіть необхідні обстеження. Адже якщо лікування не почати вчасно, стан малечі лише погіршуватиметься. Це може призвести до діабетичної коми.

Водночас батьки мають пам’ятати, що діабет другого типу зазвичай себе ніяк не проявляє. Найчастіше його діагностують випадково. Дитина поступає до лікарні з ожирінням, підвищеним тиском чи порушенням менструального циклу, а при обстеженні знаходять діабет.

Тим часом виявити недугу нескладно. Необхідно лише регулярно здавати аналіз крові і сечі. В нормі рівень цукру в крові (натщесерце) має бути від 3,5 до 5,5 ммоль/літр. Якщо показники вищі, це свідчить про небезпеку «солодкої» недуги. Однак для достовірного діагнозу лікарі зазвичай радять повторити аналіз принаймні двічі впродовж певного проміжку часу.

Однак медиків тривожить байдужість українців до власного здоров’я та здоров’я своїх дітей. Як зазначає представник медичної лабораторії «Синево» Ольга Донцова, щорічно їхній заклад спільно з Міжнародною діабетичною асоціацією України проводить безкоштовні акції з раннього виявлення діабету. Цьогоріч такі заходи відбувалися двічі — навесні та влітку. Близько ста тисяч осіб скори­сталися можливістю перевірити кров на вміст цурку. «Для дітей 5—10 років організували окрему акцію, — зауважує пані Ольга. — Очікували, що прийде багато родин, але звернулося лише 113 сімей. Приголомшує байдужість батьків, які ігнорують такі важливі заходи. До речі, у десяти відсотків обстежених малюків виявлено підвищений рівень глюкози в крові. Фактично кожен десятий має ризик діабету другого типу».

Підступна «ремісія»

Один із підступних проявів діабету — «показова» фаза ремісії. Лікарі називають цей період «медовим місяцем». Тоді здається: все минулося, хвороба відступила, однак...

«Потреба в інсуліні помітно знижується, рівень глюкози в крові майже дорівнює нормі. Батьки думають — так буде і надалі, недугу вдалося подолати, і втрачають пильність, — констатує Євгенія Глоба. — Відтак самі змінюють схему лікування, зменшують дозу інсуліну або взагалі перестають його вводити дитині... Фаза ремісії може тривати кілька тижнів, а то й місяців. Але потім вона закінчується, рівень цукру в крові різко зростає, і малюка у важкому стані доставляють у лікарню. Тому батьки не повинні втрачати пильність».

Найстрашніше при цій недузі — її хронічні ускладнення. «Дитина може тривалий час жити з діабетом, а батьки і гадки по це не матимуть, адже самопочуття малюка в нормі. Однак високий цукор у крові щодня робитиме свою «чорну справу», — застерігає Микола Гульчій. — «Солодка» кров руйнує організм. Тож коли дитину приведуть до лікаря з’ясувати причину погіршення зору чи болю в ногах, може виявитися, що це дають про себе знати ускладнення діабету».

Частота цих ускладнень зростає з віком. Найбільше їх трапляється в підлітковий період. У дітей iз діабетом може бути діабетична ретинопатія (яка є основною причиною сліпоти), діабетична нефропатія (пусковий механізм ниркової недостатності), діабетична полінейропатія та інгіопатія — ураження судин та нервових волокон, що провокує виразки і навіть може призвести до ампутації. Діабет також вражає печінку (гепатоз), провокує затримку росту, статевого дозрівання.

На відміну від хронічних, гострі ускладнення проявляють себе раптово. Здавалося б, усе гаразд, а за кілька годин дитина потрапляє у реанімацію... Найчастіше до цього підштовхують діабетичний кетоацидоз — підвищення рівня цукру в крові та гіпоглікемія, при якій цукор різко опускається нижче норми. В обох випадках усе може закінчитися діабетичною комою.

— Кетоацидоз найчастіше виникає при недостатній концентрації глюкози в крові. Так буває, коли батьки відмовляються колоти дитині інсулін або вводять недостатню кількість препарату, — пояснює Євгенія Глоба. — Причиною може стати і порушення дієти. Часто таке трапляється, коли підлітки вживають алкоголь. Спровокувати кетаоцидоз може будь–який запальний процес, гостра респіраторна вірусна інфекція. Цей стан, як правило, розвивається кілька днів. У цей час у дитини різко зростає рівень цукру в крові, вона погано себе почуває. Тоді як при гіпоглікемії стан погіршується різко — на тлі нормального самопочуття.

Спровокувати гострі напади недуги можуть важкі фізичні навантаження (активне заняття спортом), нерегулярний прийом їжі. Про гіпоглікемію попере­джають такі симптоми, як підвищена пітливість, дезорієнтація в просторі. Дитина може втратити свідомість. Найгірше, що статися це може в будь–якому місці, а не кожна людина, яка опиниться поруч, зуміє надати необхідну допомогу. До приїзду «швидкої» хворому треба дати щось солодке — цукерку, підсолоджену воду, мед.

Однак попри всі загрози, які таїть у собі недуга, кожна дитина з діабетом може жити повноцінно. Для цього необхідно регулярно проходити обстеження в лікаря–ендокринолога, щороку лікуватися в стаціонарі, де дитину оглянуть різні фахівці. Лікарі наголошують: найголовніше у лікуванні діабету — самодисципліна та самоконтроль. Хворий має чітко до кінця життя дотримуватися певних норм: стежити за харчуванням (дієту визначає лікар), знати, коли і як вимірювати рівень глюкози в крові, які дози інсуліну і скільки разів на день вводити і як це робити правильно.

ДО РЕЧІ

13 листопада, у переддень Всесвітнього дня діабету, в Українському домі столиці відбудеться акція, присвячена цьому захворюванню. Тут ви зможете безкоштовно пройти тест на рівень глюкози, отримати консультацію фахівців, а також більше дізнатися про особливості лікування недуги.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Солодощі для дітей iз діабетом — продукт заборонений. Без обмежень лікарі дозволяють їсти овочі, а фрукти — небагато і нечасто.