«Печерський» фашизм

18.10.2013

ВО «Свобода» програла позов проти лідера КПУ Петра Симоненка щодо захисту своєї ділової репутації. Печерський районний суд Києва вирішив, що слово «фашисти», проскандоване десятки разів у залі пленарних засідань Верховної Ради комуністами та «регіоналами», не ображає і не принижує націоналістів. А отже, й не зобов’язав Симоненка спростувати звинувачення та публічно вибачитися.

Конфлікт почався 19 березня, коли голови фракцій Партії регіонів Олександр Єфремов i Компартії Петро Симоненко виступали з трибуни російською мовою. У відповідь на таке неподобство «свободівці» почали хором наполягати: «Ук–ра–їн–ська!» Навзаєм, під час виступу голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока прихильники російської не вигадали нічого кращого, ніж репетувати в бік політичних опонентів: «Фашисти!». Зрештою словесне протистояння супротивників перейшло у бійку.

Через тиждень «свободівці» подали до суду цивільний позов про захист честі, гідності та ділової репутації партії від тих, «хто не вивчив, що означають поняття «фашизм», «нацизм», «націоналізм», а також «комунізм» і «диктатура», до якої скочується Україна». Але справу програли.

«Суд просто не розібрався у ситуації, не врахував усі обставини справи, — сказав у коментарі «УМ» керівник юридичного департаменту ВО «Свобода» Олег Бондарчук. — Звичайно, сподіватися на справедливе правосуддя в Україні важко, але ми все–таки скористаємося всіма судовими можливостями, передбаченими процесуальним законодавством. Наступного тижня подамо апеляцію. Якщо не доб’ємося правосуддя в Україні, будемо звертатися в Європейський суд iз прав людини».

Пан Олег також нагадав, що термін «фашизм» має наукове визначення, і в суді першої інстанції «Свобода» це визначення наводила — як таке, під яке ні діяльність, ні програма партії не підпадає. «Але комуністи як партнери нинішньої влади, очевидно, мають певні преференції в судах, — зауважив Бондарчук. — Бо якщо можна обзивати ВО «Свобода» фашистами, це означає, що так можна обізвати будь–яку партію, у тому числі й самих комуністів — нащадків радянських більшовиків, які знищили мільйони українців. Переслідувати за якимись ознаками може лише той, хто при владі, а «Свобода» не при владі. Штучні звинувачення проти націоналістів використовують для того, щоб відвести увагу від антиукраїнських законів і замулити очі виборцям, створюючи образ міфічного ворога».