Україна і Росія: «перезавантаження»

18.10.2013

На вчорашньому засіданні уряду Прем’єр–міністр України Микола Азаров ділився враженнями від своєї поїздки в Росію. «До зустрічі з російськими колегами ми як ніколи ретельно готувалися», — наголосив Микола Янович, адже «у наших відносинах накопичились проблеми». «Скорочення товарообігу між нашими країнами майже на 25 відсотків поточного року не може влаштувати ні Україну, ні Росію, — зазначив Прем’єр. — Економічна ситуація в світі в цілому, і в наших країнах зокрема, не така, щоб власними руками будувати торгові бар’єри і гальмувати виробничу кооперацію, яка у буквальному сенсі годує сотні тисяч українських і російських сімей... Ми їхали до Росії з чітким баченням: нам негайно треба дати потужний імпульс співробітництву в тих сферах, де позиції України і Росії залишаються незаперечно лідерськими».

Такий імпульс, за словами Азарова, таки вдалося отримати. Зокрема, досягнуто домовленостей у реалізації програми співробітництва у сфері дослідження та використання космічного простору, спільних проектів у галузі авіабудування, будівництва мостового переходу через Керченську протоку. Домовились і про розвиток автомобільних і залізничних коридорів, що поєднують Європу й Азію, а також про поширення уже відпрацьованої практики спільного спрощеного митно–прикордонного контролю на всіх залізничних експресах, які курсуватимуть між обома країнами. Також вдалося підписати «дорожню карту» щодо врегулювання питань у сферах інвестиційного, фінансового і галузевого співробітництва України та Росії.

«До 1 грудня поточного року всі відповідальні за виконання «дорожніх карт» повинні подати на розгляд уряду погоджені з російськими партнерами пропозиції з розблокування торговельних суперечок і невирішених питань кооперації, — наголосив Микола Янович. — Уже в понеділок, наприклад, розпочинається інспекція Росспоживнагляду на підприємствах нашої кондитерської галузі для зняття претензій. Ми домовились, що ця робота буде завершена протягом двох тижнів. Причому гостро поставили питання, що висновки повинні бути прозорими і об’єктивними».

«У цілому я оптимістично сприймаю результати роботи міжурядового комітету, — каже український Прем’єр. — На мій погляд, ми почали «перезавантаження» порядку денного двосторонніх відносин із питань, які викликають протиріччя, на питання прагматичної співпраці, вигідної для обох сторін».