Гуртом на Європу

18.10.2013

Попри те, що українські клуби, яким у нинішньому сезоні випало представляти Україну на євроарені, мають за плечима достатньо великий досвід міжнародних баталій, у нинішньому сезоні практично всі вони виходять на континентальну арену в ролі дебютантів тих чи інших турнірів.

Учора пізно ввечері відбувся дебют столичного «Будівельника» в елітному раунді Євроліги — найсильнішого турніру Старого світу. Днем раніше южненський «Хімік» познайомився з другим за рейтингом клубним змаганням ФІБА–Європа — Єврокубком. Участь «Донецька» й «Азовмаша» в оновленій Єдиній лізі ВТБ, яка з нового сезону отримала офіційний статус єврокубка, також можна вважати своєрідним дебютом. І нарешті БК «Київ», який завершив минулий сезон вітчизняної суперліги на останньо­му місці, але має достатнє фінансування, не побоявся заявитися в «Єврочеллендж» — найслабший клубний турнір.

Після вдалого старту «Донецька» та «Азовмаша» у ВТБ–лізі упевнений крок у Єврокубку позавчора зробив і «Хімік», який, отримавши від організаторів турніру «уайлд–кард», розпочав боротьбу за трофей одразу з основного раунду. Нагадаємо, що два роки поспіль українські клуби досягали в цьому змаганні значних успіхів: спочатку донецькі «тигри» дійшли до чвертьфінальної стадії ЄК, а навесні 2013–го київські «будівельники» зупинилися лише в півфіналі. Думається, що й підопічні Карліса Мужнієкса здатні на вдалий виступ, адже влітку серйозно попрацювали над кадровим підсиленням, придбавши трьох класних американських виконавців — плеймейкера Пола Ділейні, захисника Джамала Шулера та форварда Ромео Тревіса. Ця заокеанська трійця, на рахунку якої 40 очок, і забезпечила «Хіміку» доволі легку гостьову перемогу над турками з «Анкари» — 84:60.

ТАБЛО

 

Єврокубок. Перший груповий раунд. Група F. «ТЕД Анкара» (Туреччина) — «Хімік» (Україна) — 60:84 (18:19, 16:20, 21:23, 5:22; Голубович (23) — Тревіс (19), Шулер (16), Ділейні (15)), ПАОК (Греція) — «Будучность» (Чорногорія) — 85:84, «Нижній Новгород» (Росія) — «Альба Фехервар» (Угорщина) — 82:64.

Євроліга. Перші матчі 1–го туру. Група B. «Бамберг» (Німеччина) — «Страсбург» (Франція) — 84:70. Група C. «Сієна» (Італія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 75:84.