Курчат рахують наприкінці жовтня

18.10.2013
Курчат рахують наприкінці жовтня

Очевидно, що боротьбу за «золото» вестимуть «Білий барс» та «Компаньйон». (прес–служби ХК «Білий барс».)

Іще місяць тому лише дві команди були готовими взяти участь у чемпіонаті України з хокею. Повноцінну підготовку до нового сезону, котрий мав стартувати в перших числах жовтня на руїнах Професіональної хокейної ліги, проводили білоцерківський «Білий барс» — фарм–клуб «Донбасу» — та київський «Компаньйон–Нафтогаз». Задля порятунку ситуації Федерація хокею, перебравши організаторські повноваження від ПХЛ, розглядала навіть можливість допуску до турніру аматорських колективів.

Зрештою, договір про готовність до участі в національній першості цього тижня підписали представники п’яти клубів — «Білого барса», «Компаньйона», «Сокола», «Вінницьких гайдамаків» та «Левів». Саме під таку кількість команд ФХУ сформувала календар турніру, перший поєдинок якого має відбутися 28 жовтня. «Сьогодні–завтра календар буде затверджено, — сказали «УМ» у федерації. — Складаючи його, ми враховували всі побажання клубів».

Усі організаційні рішення ухвалювалися абсолютною більшістю голосів. Одне з побажань команд — проведення спарених матчів. Загалом, у регулярному чемпіонаті кожен колектив має зіграти по 32 поєдинки, після чого квартет найсильніших розіграє медалі у «плей–оф». Фінальна серія — до трьох перемог — запланована на березень.

Щоправда, говорити про остаточний склад учасників, як і формат турніру, здається, досі не можна. Принаймні вчора директор київського ХК «Генерали» Олександр Пристромко в коментарі «УМ» повідомив, що його клуб намагається дозаявитися в ЧУ.

Нагадаємо, про залучення до ЧУ цієї команди з київської Нічної хокейної ліги говорили ще з вересня. Під прапорами «Дженералз» зібралися неостанні в столичному хокеї виконавці, які раніше виступали переважно за «Сокіл» і «Беркут». У вересні «Генерали» зіграли кілька контрольних поєдинків із «барсами» та «компами». Однак далі «розкатки» справа чомусь не пішла. Була інформація, що «Генерали», шукаючи фінансове підкріплення, чекають, чи ФХУ набере достатню кількість команд для повноцінного чемпіонату — аби не бути «хлопчиками для биття» в «турнірі на трьох» із «Барсом» та «Компаньйоном». А поки чекали — поїзд пішов без них.

Водночас залишається не вирішеною доля «Левів». Кажуть, що зі структури клубу вийшли його львівські засновники, і тепер, не виключено, що клуб змінить прописку, переїхавши зі Львова та Новояворівська в Київську область. Планується, що домашні матчі «Леви» гратимуть у Білій Церкві, де з минулого року отаборився «Білий барс». При цьому «Компаньйон» прийматиме гостей на ковзанці АТЕК, омолоджений «Сокіл» як домашню арену, обрав ковзанку броварського ТРЦ «Термінал», а відроджені «Гайдамаки» гратимуть у вінницькому ТРЦ «Мегамол».

Тепер, на відміну від двох попередніх сезонів, які проходили під егідою ПХЛ, клуби–учасники ЧУ позбавлені необхідності сплачувати вступні внески. Потрібно лише фінансувати утримання команди, переїзди й оренду льоду, а також частково оплачувати роботу суддів. У свою чергу, ФХУ обіцяє покривати більшу частину витрат на зарплатню арбітрам.

АРЕНИ

В Україні відкрилася нова льодова арена. Учора в Дружківці Донецької області відчинила свої двері ковзанка «Альтаїр». Так її назвали на честь хокейної команди, яка захищала честь Дружківки на республіканських першостях у 1980–х роках.

«Альтаїр» із трибунами на 373 глядачі є сьомим льодовим комплексом, збудованим у рамках держпрограми «Хокей України». Раніше подібні об’єкти з’явилися в Донецьку («Лідер» і «Алмаз»), Дніпропетровську, Кривому Розі, Білій Церкві та Луганську.

ЗМІНА

У новому сезоні на виконання державної програми «Хокей України» ФХУ запускає тестовий проект — Юнацьку хокейну лігу.

При цьому молодіжна команда 1995/96 р.н. з міста Кременчук у сезоні 2013/14 почала виступи у вищій лізі Білорусі (другий за рангом дивізіон). Після 12 матчів «Кременчук» посідає 10–те місце поміж 13 команд.