Олег Верняєв: Усерйоз замислююся над іноземними пропозиціями

18.10.2013
Олег Верняєв: Усерйоз замислююся над іноземними пропозиціями

Виступ Верняєва на коні на Універсіаді–2013 у Казані. (з сайта Kazan2013.ru.)

Після того як на Олімпіаді в Лондоні Міжнародна федерація гімнастики відібрала в нашої чоловічої команди «бронзу» на користь японців, усередині збірної України ніби запустився маховик спортивної імміграції. Першим, болісно переживши несправедливість, вирішив змінити громадянство лідер «синьо–жовтих» Микола Куксенков. Слідом за ним до Росії перебрався і його батько, який обіймав у нашій збірній посаду головного тренера. Заманливі пропозиції стати під російський прапор отримали ще двоє провідних гімнастів країни — Ігор Радівілов та Олег Верняєв. Наразі, як кажуть хлопці, є різні причини, які утримують їх на Батьківщині, проте холодне й неуважне ставлення держави до їхнього виду спорту змушує гімнастів з інтересом розглядати закордонні запрошення.
Верняєв, який на недавньому чемпіонаті світу в Антверпені єдиний з українців пробився до фінальної частини змагань, без проблем погодився розповісти «УМ» про своє життя–буття. Водночас у розмові та візуванні інтерв’ю відчувалося, що від жорсткої критики Олега утримує самоцензура. Зрештою, і так зрозуміло: без належної уваги до спортивної гімнастики Україна може залишитися без іще кількох талановитих спортсменів...

«За прогресом гімнастичних снарядів ми не встигаємо»

— Олеже, після головного старту сезону, яким зазвичай є чемпіонат світу, спортсмени отримують відпочинок. А ви продовжуєте трудитися?

— Справді, відпустки немає, оскільки вже скоро будуть нові старти. Відпочинемо хіба що на Новий рік.

— А тренуєтеся ви, здається, весь час на олімпійській базі в Кончі–Заспі?

— Так. Адже тут єдиний в Україні зал, де можна займатися. Іншого вибору у нас просто немає.

— В одному з інтерв’ю ви сказали, що дуже хотіли б оновити комплект тренувальних снарядів. Невже вони там такі старі?

— Ні, вони сучасні. Але після Олімпійських ігор з’явилася вже нова генерація снарядів, із певними змінами та покращеннями. Скажімо, приїхали ми на чемпіонат світу, а там — новий килим, з іншим покриттям, до якого кілька днів довелося призвичаюватися. Начебто й адаптація — не проблема, але хочеш не хочеш, а потрібен час, щоб його відчути. Інші збірні заздалегідь звикають до новинок, тому що в них є такий килим, а нам доводиться тестувати його у бойових умовах.

— А які ще снаряди зазнали модернізації?

— Оснащення для опорного стрибка... (пауза) А загалом, кожен снаряд — має певні відмінності від попередника. Зовні вони начебто не змінилися, але при детальнішому знайомстві знаходиш відмінності в покритті, пружності тощо. Здавалося б, різниця невеличка, але для нас вона відчутна.

«Помиляюся, бо не боюся ризикувати»

— На цьогорічному чемпіонаті Європи чоловіча збірна України показала один із кращих медальних результатів за останнє десятиріччя. Проте на чемпіонаті світу виграти нічого не вдалося...

— Не знаю, чому так сталося. Може, просто «не пішло». Зрештою, коли один виступаєш у фінальних програмах — завжди важче.

— У вас були непогані шанси зійти на п’єдестал в опорному стрибку, але, маючи другий кваліфікаційний результат, ви невдало виконали завершальну спробу у фіналі. Цікаво, чи можна передбачити падіння ще до приземлення?

— Багато в чому стрибок залежить від поштовху. Залежно від того, як ти відштовхнувся, і складається політ. Тож десь у половині випадків кінцівку стрибка можна спрогнозувати за його початком.

— Виходить, ви ще до приземлення відчували, що можете не стати на ноги. Про що думали під час польоту?

— Та ні про що я не думав. Просто потрібно більше тренуватися. І приділити більше уваги цьому стрибку.

— На початку нинішнього сезону ви були «в призах» на кількох етапах Кубка світу, чемпіонаті Європи, Універсіаді, однак на світову першість вас не вистачило. Чому?

— І справді, було чимало стартів перед московським чемпіонатом Європи та Універсіадою в Казані. Однак після того я змагався лише на чемпіонаті України. А потім два місяці не було жодного турніру. Відсутність змагальної практики — це не дуже добре. Але їздити на всі етапи Кубка світу ми не можемо через брак грошей. Хіба що своїм коштом. Але де ж ці кошти взяти? Натомість усі лідери світової гімнастики «обкатувалися» якраз на двох останніх етапах КС, які ми пропустили.

— Віце–президент Федерації гімнастики України Ігор Коробчинський назвав сучасну спортивну гімнастику «космічною», яку без ризикованих трюків тепер і не уявити. А чого більше у ваших вправах — ризику чи прагматизму? І, власне, від чого це залежить?

— Напевно, все криється у характері, внутрішньому бажанні. Багато хто любить просту стабільність. А я ризикувати не боюся. Іноді, щоправда, помиляюся, але, гадаю, з часом результат прийде.

«Я і не проти переходу під інший прапор, і не «за»

— Не можна не зачепити імміграційну тему, яка стала актуальною в збірній. Микола Куксенков уже виступає під прапором Росії, ви та Ігор Радівілов наголошували на тому, що маєте різноманітні запрошення з–за кордону. Напевно, це заважає постійній роботі, повноцінним тренуванням?

— Насправді ні, але постійні звернення дають підстави всерйоз замислюватися над тими запрошеннями. Після Олімпіади в мене було вже дві пропозиції. Коли пропонують матеріальні та тренувальні умови в рази кращі за тутешні, зарплату з кількома додатковими нулями, ну як 20–річному хлопцеві стриматися і сказати «ні»?

— І як ви себе стримуєте?

— У кожного свої причини. Але ти тримаєшся до певного часу — цей олімпійський цикл ти не перейшов, а вже наступний... Може, й погодишся. Буде трохи краща пропозиція — махнеш на все рукою й підеш. Достатньо буде якоїсь дрібниці. Насправді, я і не проти переходу, і не «за»...

— Не секрет, що суттєво покращити матеріальні статки українські спортсмени з більшості видів спорту можуть лише вигравши медаль на Олімпіаді. Скажіть, думки про квартиру чи солідні призові не заважають концентруватися на виконанні своєї роботи?

— Ну, тут я не знаю, у кожного по–різному. Особисто я на помості не замислююся над можливістю отримання якихось матеріальних винагород. Перш за все, мені дуже хочеться перемагати, а гроші — це вже як бонус, заохочення.

— Чим для вас зараз є спортивна гімнастика?

— Спочатку — це було хобі, а тепер — робота.

— Можете сказати, як змінилася атмосфера всередині чоловічої команди після зміни головного тренера (слідом за лідером збірної Миколою Куксенковим до Росії поїхав і його батько Юлій Куксенков. — Авт.)?

— Особисто для мене немає ключового значення, хто обіймає посаду головного тренера. Зазвичай ця людина стежить за загальними процесами, тоді як я тренуюся за планом та під керівництвом свого персонального наставника.

— Але ж ще є й командні змагання, де без колективного духу, напевно, ніяк?

— Командний результат залежить від індивідуальних здобутків кожного члена команди. Якщо всі викладатимуться на сто відсотків, тоді в нас буде хороший загальний результат. У випадку, коли хтось буде економити сили, нічого не вийде. Один–двоє гімнастів ситуацію не врятують. Потрібно, щоб усі були готовими показати свій максимальний результат.

«Свій вільний час присвячуємо лікуванню»

— Свого часу олімпійська чемпіонка з академічного веслування Яна Дементьєва сказала мені в інтерв’ю, що на їхні прохання поліпшити побутові та тренувальні умови чиновники відповідали: «А навіщо? Ви ж і без того демонструєте хороші результати». Припустимо, у вас з’являться комфортні умови. Чи не зменшите вимоги до себе?

— Навіщо ж їх зменшувати, якщо за відсутності результату усі блага заберуть? Тут взаємозв’язок очевидний.

— Напевно, важко весь рік сидіти на одному місці — в Кончі–Заспі?

— Що б я не хотів, але іншого вибору в нас немає. Ми вже звикли. Знаю, що багато збірних задля зміни обстановки спеціально виїжджають на закордонні збори. Але ми про таке можемо лише мріяти.

— Розкажіть, як проводите вільний час на олімпійській базі?

— Є можливість для прогулянок, гри у футбол, волейбол. Влітку можна поплавати в озері. А власники машин мають можливість виїжджати до міста.

— Наставники слідкують за дотриманням режиму?

— Ми й так знаємо, що порушувати режим не можна. Але тренери все одно стежать — відбій, підйом, зарядка.

— Знаю, що наші боксери на зборах пишуть вірші, пісні, читають реп. А що популярне серед гімнастів?

— (задумавшись) А ми лікуємося. У нас дуже травматичний вид спорту. Тут дня не минає без мікротравм. Навіть простий забій вибиває з ладу на значний термін.

«Порівняно з футболістами наші заробітки — дрібниці»

— Як у вашій збірній працює медико–реабілітаційна служба?

— Нас рятують командні масажисти. Є ще на базі реабілітаційний центр, але він уже старий, з лікувальними методиками та апаратурою 70—80–х років минулого сторіччя. Ми туди інколи ходимо, щось намагаємося лікувати. Але все одно там потрібні свої мазі, компреси. Тож доводиться застосовувати народні методи.

— А до сусідів–футболістів — на динамівську базу — не просилися?

— Так це ж інший світ. У них своїх пацієнтів багато, кому ми там потрібні (сміється).

А якщо серйозно, то наша, гімнастів, справа — тренуватися й показувати результат. А створювати необхідні умови повинні не ми.

— До речі, ви родом із Донецька, але останнім часом представляєте Київ. За який футбольний клуб уболіваєте?

— За «Шахтар».

— Вам не образливо, що футболістам приділяють значно більше уваги, ніж іншим вітчизняним спортсменам, мабуть, разом узятим?

— Справа навіть не в образах. Просто, ти розумієш, що працюєш не менше, ніж вони, і на міжнародному рівні представники збірних з інших видів спорту демонструють результати набагато вищі, ніж футбольна збірна. Але коли футболісти посіли на чемпіонаті світу 2006 року восьме місце — їх зустрічали, як героїв. А ми виграли на чемпіонаті Європи два «золота» — і нам сказали: «Молодці, тренуйтеся далі».

— Ну хоч стипендії державні отримали?

— Так, але в порівнянні з футболістами — то дрібниці. І навіть значно менше від того, що отримують наші суперники в інших країнах.

«Хотілося б конкуренції, а її немає»

— Що б, у першу чергу, ви змінили у вітчизняній спортивній гімнастиці?

— В Україні відсутні зали, де займалися б діти, зростала молода зміна. Скажімо, є в збірній п’ять–шість спортсменів, які конкурують між собою, — і все. Більше ніякої конкуренції немає. Хотілося, щоб тобі в спину дихала молодь, а в нас немає ніякої внутрішньої змагальної напруги. Ти розумієш, що за умови постійних тренувань вибити тебе з основного складу ніхто не зможе.

Звісно, також потрібний сучасний реабілітаційний центр. Та й матеріальне заохочення було б дуже доречним.

— І все ж таки, що вас утримує в українській спортивній гімнастиці?

— Мій тренер. Я знаю, що з ним я доб’юся того результату, який є в мене на меті і до якого я йду.

— Ви сліпо довіряєте своєму наставнику?

— Якби я йому не довіряв, я б уже на минулому чемпіонаті Європи виступав за збірну Азербайджану.

ДОСЬЄ «УМ»

Олег Верняєв

Майстер спорту міжнародного класу зі спортивної гімнастики

Народився 29 вересня 1993 р. в Донецьку.

Член чоловічої збірної України. Бронзовий призер чемпіонату Європи 2013 р. у багатоборстві. Срібний призер ЧЄ–2012 у вправах на брусах. Переможець етапу Кубка світу (Токіо, 2013). Учасник Олімпіади–2012 (четверте місце в командних змаганнях). На Універсіаді–2013 здобув «срібло» в команді, «бронзу» в багатоборстві та вправах на брусах. Неодноразовий чемпіон України, призер етапів КС. На цьогорічному ЧС став восьмим в опорному стрибку та 15–м — у багатоборстві.

Тренер — Геннадій Сартинський. Перший тренер — Ольга Єрмакова.

Зріст — 160 см, вага — 55 кг.

Навчається в Національному університеті фізичного виховання та спорту.