З другої спроби

11.10.2013

У четвер рішенням 224 нардепів Верховна Рада прийняла запропонований Президентом законопроект № 2522а «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів». Голосували двічі. Під час першого було виявлено, що деякі «регіонали», зокрема Микола Рудьковський, голосували за себе й за сусіда.

Згідно з документом, скасовується термін повноважень Генерального прокурора України й збільшується вплив Президента на судову гілку влади.

«Під прикриттям євроінтеграційних вимог чинна влада та Партія регіонів намагаються «протиснути» закон, який ще більше посилить авторитарну диктатуру Президента Віктора Януковича та зробить його вплив на судову систему практично необмеженим», — наголосили у спільній заяві опозиційні фракції «Батьківщини», «УДАРУ» та «Свободи», закликаючи владу сісти за стіл переговорів з опозицією та створити у Верховній Раді тимчасову спеціальну конституційну комісію, яка напрацює спільний та узгоджений текст проекту конституційних змін, бо «цей закон не відповідає навіть тим напрацюванням, які були підготовлені Конституційною асамблею, що була створена за ініціативою чинного Президента».

У Центрі Разумкова підтримують побоювання опозиції щодо небезпеки посилення президентського впливу на судову гілку влади. «Більшість положень законопроекту формально відповідають європейським стандартам. Однак, враховуючи це, його необхідно оцінювати насамперед і переважно через призму вітчизняних реалій, — iдеться в аналізі експертів Центру. — Образно кажучи, положення законопроекту потрібно «накласти» на реальну політично–правову ситуацію і в такий спосіб спрогнозувати результати їх дії... Алгоритм такого використання простий: запозичити європейську форму та наповнити її потрібним змістом. Фактично відбувається своєрідне пристосування європейських стандартів до вітчизняних реалій».

Утім керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевнив, що на будь–якій стадії можна внести зміни до законопроекту. «Інша справа, що ми затягнемо процедуру розгляду цього питання. Якщо ми в документ, який узгоджений з європейськими інститутами, завтра будемо вносити правки і відправляти в КС, ми процедуру затягнемо як мінумум на рік, — сказав «регіонал». — Попереду процедура 300 голосів, якщо опозиція з чимось не згодна, то на тому етапі вони завжди можуть зупинити розгляд цього документа».