НОВИНИ ПЛЮС

11.10.2013

Вестервелле в Києві

Міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле вчора почав дводенний візит в Україну. У програмі поїздки глави німецької дипломатії — зустрічі з керівництвом Української держави та представниками опозиції, участь у міжнародній конференції на тему «Східного партнерства». Головними темами розмов є перспектива зближення України та ЄС, а також питання, пов’язані із пошуком рішення у справі ув’язненої Юлії Тимошенко.

Янукович у Туреччині

Розвиток енергетичної, торгово–економічної і транспортної співпраці – такими були основні теми офіційного візиту Віктора Януковича до Туреччини. Президент України віч–на–віч зустрівся зі своїм колегою Абдуллою Гюлем та провів переговори із прем’єр–міністром Реджепом Тайїпом Ердоганом. Під головуванням Президента України та глави уряду Туреччини відбулося засідання стратегічної ради високого рівня двох країн, підписано план розвитку відносин між Києвом та Анкарою до 2015 року та ще низку документів про двосторонню співпрацю. Також Янукович і Ердоган в Анкарі взяли участь у презентації літака нового покоління Ан–158 виробництва АНТК ім. Антонова для турецької сторони. «Спільне літакобудування — це перспектива між нашими країнами», — сказав Янукович.

Відмова від російського газу

Україна в найближчі кілька років може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий контракт не буде переглянуто. Про це вчора заявив Прем’єр Микола Азаров в інтерв’ю РІА «Новості» й телеканалу «Росія 24».

«При такій ціні на газ ми скорочували й будемо скорочувати [споживання імпорту газу], а в перспективі, і це не пусті слова, Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною, — сказав глава уряду, й уточнив: — найближчі десять років — це навіть багато. Я думаю, ми реалізуємо це завдання при таких темпах підвищення енергоефективності, скорочення обсягів споживання газу, переходу на альтернативні джерела, введення в експлуатацію своїх власних родовищ газу, збільшення видобутку газу, я думаю, набагато швидше».

Закон проти рейдерства

Верховна Рада заборонила приватним охоронним підприємствам виконувати охоронні функції при вирішенні корпоративних спорів. Відповідний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств учора підтримав 241 депутат. Зміни статті 206 Кримінального кодексу передбачають за такі дії позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.