НОВИНИ ПЛЮС

10.10.2013

Поспиш — краще вивчиш

Денний сон важливий не тільки для немовлят та дошкільнят, а й для молодших школярів. Післяобідній «відпочинок біля подушки» допомагає школярикам краще запам’ятовувати інформацію, що сприяє процесу навчання. Такого висновку дійшли вчені Массачусетського університету (США), дослідивши 40 дітей молодшого шкільного віку. Малюки здавали тести на розв’язання візуально–просторових завдань. Як з’ясували дослідники, година денного сну допомогла школярам засвоїти на 10% більше інформації — порівняно з дітьми, які не спали вдень. Спостереження показало: під час денного сну активізуються зони мозку, що відповідають за навчання та інтегрування нової інформації.

Ківі підніме настрій

Два ківі в день — ефективна профілактика поганого настрою і дефіциту енергії. Про це заявили вчені з університету в Крайстчерчі. Новозеландські фахівці провели 6–тижневе дослідження за участю 54 добровольців. Частина з них щодня з’їдала два ківі, інші — по половинці, а третя група ласувала іншими фруктами. Як показало спостереження, учасники з першої групи рідше скаржилися на втому протягом дня, довше зберігали бадьорість і гарний настрій. За словами науковців, такий ефект може бути пов’язаний iз впливом вітаміну С, кращим джерелом якого є ківі. Цей вітамін допомагає активувати ферменти, що підвищують рівень метаболізму, а також різних нейрохімічних речовин у мозку. До речі, батьківщиною ківі є саме Нова Зеландія, звідки він уже багато років успішно «мандрує» до інших країн, у тому числі й до України.

Фастфуд провокує депресії

Фінські дієтологи встановили, що однією з причин депресії може стати неправильне харчування, особливо — регулярне споживання швидкої їжі (фастфуду). Науковці з університету впродовж двох років спостерігали за психологічним станом 2 тисяч добровольців та змінами в їхній дієті. Як виявилося, учасники експерименту, які часто споживали фастфуд та напої з високим вмістом цукру, більш схильні до депресії. За словами вчених, попри високу калорійність, гамбургери, сосиски і тістечка не приносять організму необхідної кількості поживних речовин.

Натомість люди, які харчувалися здебільшого стравами з овочів, фруктів, вареного м’яса і печінки, почувалися добре. «Дослідження показало: правильна дієта не лише лікує від депресії, а й запобігає їй. Коли організм отримує всі потрібні речовини, він успішно справляється зi стресами та іншими негативними чинниками», — зауважує дієтолог Ану Руусунен.