Автономна гра «Демократів»

10.10.2013

Соратники Арсенія Яценюка, котрий у червні став головою політради ВО «Батьківщина», заявили про створення нового партійного проекту на базі «Фронту змін» — «Демократи». Два народні депутати з фракції «Батьківщина» — колишній голова дніпропетровського обласного осередку «ФЗ» Андрій Павелко та екс–керівник київського обкому Володимир Полочанінов — звернулися до Яценюка з відкритим листом із закликом визнати свою помилку й відтворити «Фронт змін» — під іншою назвою, але з тими ж кадрами.

За словами Павелка, рішення Арсенія Петровича про злиття з «Батьківщиною» було прийнято ним одноосібно, без обговорення з однопартійцями. Де–факто об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін» не відбулося — одна партія цілком і повністю поглинула іншу. «Фронтовиків» не влаштовує той факт, що під час злиття партій вони залишилися без керівних посад на місцевому рівні. «Фронт змін» був спроектований як інкубатор для просування кращих людей нагору. Саме тому ці самостійні люди на місцях не бачать для себе можливості бути поглинутими «Батьківщиною», — розповів Павелко.

До слова, на початку об’єднавчого процесу аналогічні нарікання про «рейдерське захоплення» й «поступове пожирання» лунали з іншого боку — з вуст депутатів і рядових партійців «Батьківщини». Вони скаржилися, що їх повсюдно витискали з посад «люди Сені». Тож тепер або картина перемінилася, або слова Павелка не зовсім відповідають дійсності. Скажімо, у Миколаєві 3 жовтня старі БЮТівці вийшли на вулиці з гаслом «Вставай, «Батьківщина»!», протестуючи проти дій нового складу обласного партбюро на чолі з креатурою Яценюка Тарасом Кременем, у минулому — активістом Партії регіонів. З легкої руки Кременя нове керівництво фракції «Батьківщина» в облраді почало голосувати в унісон із ПР. Під час кадрових чисток в осередку своїх посад позбулися найактивніші «тимошенківці», зокрема найкращий, за оцінками однопартійців, керівник районної організації Наталія Дурачевська, яка була з «Батьківщиною» впродовж 13 років.

«Створення ще однієї партії абсолютно нічого не змінює, — каже в коментарі «УМ» політолог Володимир Фесенко. — Тут головними є дві речі: по–перше, частина відомих, впливових соратників Арсенія Петровича не хоче йти у «Батьківщину». Я думаю, що це пов’язано з конфліктами, хто має очолити дніпропетровську організацію об’єднаної опозиції (багато років тамтешню «Батьківщину» очолює тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна. — Авт.). Але так чи інакше, Павелко, який очолював дніпропетровський «Фронт змін», як і Полочанінов, не хочуть переходити у «Батьківщину». Це показово, тому що не всі люди Яценюка сприйняли його рішення. По–друге, заява про намір зберегти «Фронт змін» породжує підозри на майбутнє: чи не захоче Арсеній Петрович після того, як можуть не виправдатися його очікування від об’єднання, або після того, як йому не вдасться стати кандидатом у президенти від «Батьківщини», або не отримавши інших бонусів, — повернутися років через два до своєї власної партії і самостійної політичної активності? В нас дуже часто бувало, що об’єднувалися, а потім з’ясовувалося, що не всі об’єдналися до кінця».

«Сама по собі партія, про яку заявляють Павелко й Полочанінов, без Яценюка ніяких політичних перспектив не має. Для того, щоб партія мала серйозні перспективи, її має очолювати відомий популярний лідер», — резюмує політолог.

Наразі Павелко й Полочанінов заявили, що не збираються виходити з фракції «Батьківщина», голосуватимуть разом із опозиційними силами і не планують висувати окремого кандидата на наступних виборах–2015.