Не так це просто — взяти ручку...

09.10.2013
Не так це просто — взяти ручку...

Арсеній Яценюк закликає взяти ручку і звільнити Юлю. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Усе менше часу залишається до дати можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС, і обговорення пов’язаних із цим питань стає головним заняттям вітчизняного політикуму. Новий сесійний тиждень у Верховній Раді вчора почався з дискусій щодо Юлії Тимошенко, яка, нагадаємо, таки дала згоду на те, аби стати об’єктом компромісу Києва й Брюсселя та виїхати в Німеччину на лікування. Утім залишається питання — як це оформити юридично, адже екс–Прем’єр має статус засудженої й ув’язненої.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив із трибуни парламенту, що Президент Янукович має всі підстави для звільнення колишньої Прем’єрки. «Зараз ідуть тривалі інсинуації, чи є законні підстави (для звільнення Тимошенко. — Авт.), чи немає, чи можна це, чи не можна. Я хотів би дуже чітко заявити: жодних законних підстав для ув’язнення Юлії Тимошенко не було. Але є всі законні підстави для того, щоб Президент підписав акт про її помилування», — сказав Яценюк.

За його словами, «Янукович чітко заявляв, що з метою виконання гуманітарної місії він готовий розглянути питання надання можливості отримання медичної допомоги Юлії Тимошенко». «Звільнення Тимошенко є шлях до звільнення України. І ми закликаємо Віктора Януковича це зробити. Президент має законне право для цього. Просимо його взяти ручку, листочок, підписати це рішення, поставити крапку в цій ситуації і відкрити абсолютно нову сторінку», — заявив голова найбільшої опозиційної фракції.

У свою чергу Олександр Єфремов, лідер фракції Партії регіонів, під час брифінгу заявив, що, перш за все, саме опозиція не зацікавлена у звільненні Тимошенко. «У мене вже давно склалося враження, що ці люди (опозиціонери. — Авт.) не хочуть, щоб Юлія Володимирівна виходила на свободу, але позиціонують все це по–іншому», — сказав «регіонал», повторивши, що наразі, в рамках існуючого юридичного поля, направити Тимошенко на лікування за кордон не можливо.

Утім, нагадаємо, такий компроміс є умовою Євросоюзу для підписання асоціації. І подейкують, що Янукович де–факто дав згоду на звільнення Юлі з ув’язнення. «І зараз іде боротьба за спосіб прийняття рішення», — повідомив в інтерв’ю «Коммєрсанту» Юрій Луценко, якого Президент помилував раніше.

Олександр Єфремов тим часом учора розповів, що напередодні на зустрічі у Голови Верховної Ради Володимира Рибака лідери фракцій не змогли домовилися про безперервну роботу парламенту в пленарному режимі аж до Вільнюського саміту (із такою пропозицією в понеділок виступив Яценюк). «Дійшли до точки зору, що в нас немає достатньо законопроектів для того, щоб зараз цю роботу проводити. Це якщо робити, то треба приймати рішення десь через два тижні, коли з’явиться законопроект про прокуратуру і, можливо, супроводжуючі законодавчі акти, а також зміни до закону про вибори народних депутатів», — пояснив лідер фракції «Регіонів». Єфремов також зазначив, що «всі основні закони, які готові до розгляду, Верховна Рада може розглянути цього тижня».

Одіозний Микола Левченко, член Партії регіонів і екс–секретар Донецької міськради, принагідно різко розкритикував Компартію, яка, за його словами, «своїм референдумом зриває українську євроінтеграцію».

На питання журналістів, «чи не час Партії регіонів розірвати політичний шлюб із комуністами, оскільки вони не підтримують погляди регіоналів щодо євроінтеграції», Олександр Єфремов відповів, що по бага­тьох питаннях із колегами по коаліції Партія регіонів голосує консолідовано, і виступ пана Левченка — це його особистий погляд на події. Що стосується позиції фракції, то вона трохи інша щодо цього питання , вона стриманіша». Чільний парламентський «регіонал» заявив: «Якщо нам на сьогодні вдасться зберегти баланс співпраці з Росією, нашим головним економічним партнером, і при цьому підписати Угоду про асоціацію з ЄС ,тим самим ввійти в зону вільної торгівлі,— це стане найкращим варіантом для нашої країни. А розповідати, з ким варто співпрацювати, а з ким — ні, це нікому не потрібно».

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Верховна Рада внесла зміни до бюджету на 2013 рік, виділивши 48 млн. грн. Центральній виборчій комісії на проведення виборів у п’яти проблемних округах 15 грудня. За таке рішення проголосували 316 депутатів.