Краківський ювілей

09.10.2013

За пiвтора місяця до Вільнюського саміту «Східного партнерства» Віктор Янукович у Кракові провів переговори на тему Угоди про асоціацію України з ЄС iз президентами Республіки Польща Броніславом Коморовським, Італійської Республіки — Джорджіо Наполітано та ФРН — Йоахімом Гауком. У рамках зустрічі Коморовський і Янукович підписали програму українсько–польського співробітництва на 2013—2015 роки.

Президент України зазначив, що останні кілька років спільний товарообіг між країнами щорічно зростає на 3–4%. «І потрібно відзначити, що це в часи кризи», — наголосив Янукович i звернув увагу на активний політичний діалог, який веде зі своїм польським колегою. «Сьогоднішня наша зустріч — десята, починаючи з 2010 року, зустріч на території Польщі. А всього у нас відбулося двадцять зустрічей, разом із сьогоднішньою, а також двадцять телефонних розмов. Це своєрідний ювілей, це підсумок, який приємно підбивати», — каже Янукович. Він також зауважив, що Україна і Польща не ховаються від вирішення суперечливих питань, які виникли під час трагічних подій Другої світової війни. «Ми їх разом шукаємо, ці шляхи, шляхи примирення. Я переконаний, що іншого не може бути».

У свою чергу Броніслав Коморовський також наголосив, що відносини між Польщею та Україною мають стратегічне значення. Лідер Польщі оптимістично оцінив перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. «Це була розмова про ліквідацію останніх перешкод для успіху саміту у Вільнюсі», — сказав Коморовський під час брифінгу, на якому польські журналісти говорили про виняткову важливість переговорів, де «без сумніву» мали пролунати політичні заяви стосовно долі ув’язненої Юлії Тимошенко. Та, всупереч очікуванням журналістів, ані Коморовський, ані Янукович під час виходу до преси не згадували про екс–Прем’єрку України. На думку польських експертів, Янукович усе ще не вирішив, що саме робити з Тимошенко.

Розмови політиків відбулися напередодні IX зустрічі президентів держав групи Аррайолос, яка вчора розпочалася у Кракові. Це неофіційні наради президентів Австрії, Фінляндії, Німеччини, Литви, Польщі, Португалії, Угорщини та Італії, започатковані у жовтні 2003 року в португальському місті Аррайолос.