Друге життя пластикової пляшки

08.10.2013
Друге життя пластикової пляшки

Цей непотріб ще може прислужитися.

Наприкінці вересня у Дніпропетровську відбулася вагома подія, участь у якій взяв і віце–прем’єр–міністр України Олександр Вілкул. В урочистій атмосфері було презентовано новий сортувальний комплекс побутових відходів державного підприємства «Укрекоресурси». З уведенням у дію нового сортувального комплексу Дніпропетровщина тепер змогла на повен голос заявити про запуск першої і поки що єдиної в Україні програми, спрямованої, зокрема, на вторинне використання відходів. «Це дозволить системно вирішувати проблеми забруднення навколишнього середовища, зупинить накопичення сміття на стихійних звалищах, створить передумови для стабілізації тарифів на збирання і вивезення, захоронення і утилізацію твердих відходів», — зазначає голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Однак до того, щоб переможно плескати в долоні, нині ще дуже далеко. «Сьогодні лише 4% загальної кількості відходів переробляють для вторинного використання. Наше завдання — збільшити цей показник до 35%, як у європейських країнах», — зазначив Олександр Вілкул.

У вторинної переробки побутових відходів потенціал величезний. Зокрема, з нової сортувальної лінії у Дніпропетровську пластик, папір, метал і скло потраплятимуть на досортування і подальшу переробку. Отож у цього сміття буде нове життя — з нього вироблятимуть картон, папір, тару, упаковку, плитку, нитки, сітку і, що особливо важливо, біопаливо (брикети, пілети).

Ще один незаперечний позитив — дотепер такі відходи звозили до численних відкритих полігонів, де десятиліттями вони гнили–тліли, обдаючи навколишні території специфічним стійким смородом. Тому не може тішити і ще одна цифра — новий сортувальний комплекс у Дніпропетровську дозволить збирати і переробляти 450 тисяч кубічних метрів відходів за рік. А це відразу на 25 відсотків зменшить навантаження на вищезгадані полігони. Отож доводиться говорити ще й про вагомий екологічний фактор.

Звісно, введення в дію цього комплексу — лише початок великого шляху. Нині триває будівництво сміттєсортувальних комплексів у 23 населених пунктах на теренах нашої держави, а український уряд оголосив інвестиційний конкурс на право будівництва 10 сміттєспалювальних заводів.