Сюрпризи для заможних

03.10.2013
Сюрпризи для заможних

Володимир Кличко й Олександр Повєткін позують перед зустріччю в рингу.

Українсько–російські спортивні протистояння завжди викликали у вболівальників величезний інтерес. Чемпіонський бій Володимира Кличка та Олександра Повєткіна не стане винятком — як повідомляють організатори, 5 жовтня в московському спорткомплексі «Олімпійський» очікується 14–тисячний аншлаг. Для VIP–глядачів ціни на квитки сягали більше двох тисяч доларів. Сидітиме поруч із рингом і президент Росії Володимир Путін.

Вочевидь протистояння «Доктора Сталевого Молота» та «Російського Витязя» — головна боксерська подія року. Піднімати градус цього двобою боксерам та їхнім менеджерам довелося різноманітними методами, часом балансуючи на межі фолу. Зрештою, а що робити, коли, на думку переважної більшості спеціалістів, ще не народився той боксер, котрий зміг би здолати Володимира Кличка?

«Якщо Повєткін виграє у Кличка — для нього це буде величезне досягнення, а для Кличка перемога над Повєткіним стане буденною подією», — відзначив знаний «супертяж», екс–чемпіон Евандер Холіфілд. Він прогнозує для вищого та більш довгорукого українця «легку прогулянку» суботнього вечора. І справді, з огляду на прогнози букмекерів, які дають мізерний коефіцієнт — 1,19 — на перемогу Володимира, шансів у його російського опонента майже немає. При цьому, зазначмо, суперчемпіону WBA Кличкові вже 37, а Повєткіну, який має титул «регулярного» чемпіона за версією WBA, — 34.

Без сумніву, головна проблема Олександра, який, до слова, ще не програв жодного поєдинку на профі–ринзі, — його зріст. «Витязь» на десять сантиметрів нижчий за «Сталевого Молота» (1,88 м проти 1,98 м), і його руки помітно коротші (розмах — 1,91 проти 2,06). Тож, вочевидь, Сашко матиме серйозні проблеми з «доставкою» своїх ударів до цілі. До того ж, спеціально «під Кличка» Повєткін почав нарощувати масу, що також, думається, гратиме не на користь господаря рингу.

Російський боксер вочевидь розраховує на випадковий «удар щастя», яким він зможе вирішити долю чемпіонських поясів на свою користь. «Ми прогнозуємо, що Повєткін ітиме вперед, інакше Володя буде «розстрілювати» його своїм лівим джебом. Тож росіянин буде змушений вийти на середню дистанцію, де, слід визнати, його шанси на точний удар зростуть. Однак там на нього очікуватиме права рука опонента», — заявив один із тренерів Кличка–молодшого Джеймс Алі Башир. Американський наставник нашого боксера передбачає, що «Російського Витязя» чекатиме побиття, яке завершиться нокаутом у сьомому–восьмому раунді.

У будь–якому разі «Витязь», який уже двічі — в 2008 та 2010 роках — скасовував призначені з Кличком поєдинки, схоже, таки дозрів до матчу свого життя і навряд чи хотів би на очах десятків тисяч своїх співвітчизників перетворитися на «мішок». «Думаю, Саша підготує опонентові кілька сюрпризів», — не втрачає оптимізму російський гігант Микола Валуєв.

Зауважимо, що обидва боксери — олімпійські чемпіони. Українець виграв «золото» Атланти–1996, а росіянин тріумфував в Афінах–2004.

«Я радий, що бій нарешті відбудеться. Усі чекають зустрічі двох олімпійських чемпіонів», — каже Володимир, який незалежно від результатів двобою отримає 75% від неймовірно великої суми призового фонду — 23 млн. доларів. Їх виклав російський мільярдер Андрій Рябинський, щоб провести цей бій у Москві під своїм патронатом.

«Відверто, я був шокований, коли дізнався суму свого гонорару. Не думав, що росіяни запропонують так багато. Але яким би не був мій заробіток, я завжди в ринзі демонструю свої найкращі якості», — зазначає Володимир Кличко.