«Напрям буде непорушний»

25.09.2013

Фонд «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» днями провів експертне опитування щодо підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Загалом опитано 32 вітчизняних експертів–міжнародників. За даними дослідження, абсолютна більшість опитаних упевнена, що Україна та ЄС підпишуть Угоду про асоціацію на Вільнюському саміті наприкінці листопада. Лише двоє з 32 вважають, що цього не відбудеться.

Попри такі переконливі показники, фахівці погоджуються, що основні умови Брюсселя для асоціації ще належить виконати. Найголовніші з них — це зміни до законодавства щодо судової та правоохоронної системи відповідно до європейських стандартів, зміни до виборчого законодавства, а також вирішення проблеми Юлії Тимошенко.

Із переліку «євроінтеграційних» вочевидь не буде ухвалено такі пункти, як прийняття до кінця осені Виборчого кодексу, а також ухвалення законодавчої норми про протидію дискримінації секс–меншин. Однак, визнають експерти, це не завадить підписати Угоду.

Один з опитаних політологів — науковий директор Школи політичної аналітики Олексій Гарань — у коментарі «УМ» зазначив: «Ці опитування були проведені ще до форуму в Ялті. З огляду на його результати можуть відбутися і певні зміни, як з боку України, так і Європи, проте вони не порушать напрям щодо підписання Угоди».

Питання Юлії Тимошенко, яке є одним із ключових у цій історії, може вирішитись по–різному. У її звільнення та реабілітацію до Вільнюського саміту не вірить жоден з опитаних експертів. Переважно опитані розділилися за двома версіями: «Тимошенко відправлять на лікування в Німеччину, однак заборонять їй здійснювати суспільно–політичну діяльність» — такої думки притримуються 13 експертів, або ж «Тимошенко лишиться в ув’язненні й не буде відправлена до Німеччини», — 10 опитаних. Другий варіант, за певних умов, теж не буде перешкодою асоціації. Як і можливе посилення тиску та провокації з боку Росії.

СОЦІОЛОГІЧНА ІНТРИГА

Якщо перевести погляд з експертного середовища на позицію українського суспільства, то основна інтрига полягає в тому, чи зміниться позиція симпатиків Партії регіонів з цього питання. Як каже в коментарі «УМ» Михайло Міщенко, заступник директора соціальної служби Центру Разумкова, за даними попередніх опитувань, електорат «Регіонів» більше орієнтувався на вступ до Митного союзу, тоді як Янукович нині схильний до іншого — європейського — вибору. «І тут постає питання: чи згодні будуть вони (виборці­ Януковича) змінити свої погляди щодо Митного союзу? Вважаю, що тут є два виходи: або прихильники Партії регіонів змінюють свою орієнтацію і починають підтримувати ЄС (особисто мені здається, що так і буде), або ж вони відмовляються від підтримки ПР і будуть шукати альтернативних лідерів, які підтримуватимуть Митний союз», — каже пан Міщенко.

Соціолог очікує, що порівняно з квітнем кількість прихильників ЄС в українському суспільстві ще більше зросте. Нові дані будуть у жовтні. А згідно з результатами квітневого опитування соціологічної служби Центру Разумкова, 46% населення вважало, що Україні потрібно вступати до ЄС, і 40% підтримували Митний союз.