Гривня у резерві

25.09.2013
Гривня у резерві

У державних запасах достатньо коштiв для стабiльностi гривнi. (з сайта tsn.ua.)

Зовнішній борг України знову скоротився. За підсумками першого півріччя ми заборгували світові на 0,7 млрд. доларів менше, ніж було раніше. Зменшення заборгованості становить 0,5%. Всього ж наш борг становить 133,4 млрд. доларів.

Позичаємо, але винні менше

Важливо, що при цьому співвідношення боргу до ВВП держави — один з найголовніших показників стабільності економіки будь–якої держави — знизився на 0,9% і становить сьогодні 75,7%. Ця тенденція, на думку фінансових аналітиків, зробить Україну привабливішою для іноземних інвесторів. А борг державного сектору щодо ВВП скоротився на 1,1% — до 17,2%.

Обсяг зовнішнього боргу уряду в першому півріччі — внаслідок розміщення єврооблігацій на 2,2 млрд. доларів та погашення наших зобов’язань щодо облігацій та кредиту стенд–бай — зменшився до 27,1 млрд. доларів. Що становить 15,3% від ВВП. Також після планових виплат по кредиту МВФ на 1,6 млрд. доларів до 3,3 млрд. доларів скоротився і зовнішній борг Національного банку. Нині він становить пристойний показник 1,9% до ВВП України.

Позитивні тенденції демонструє і банківський сектор. Як відомо, з початку року вітчизняні банкіри розмістили єврооблігації на суму 1,2 млрд. доларів та зменшили зобов’язання за довготерміновими зовнішніми кредитами на 2 млрд. доларів. Відтак, за підсумками шести місяців нинішнього року, зовнішній борг банківського сектору України скоротився на 0,3 млрд. доларів. І становить 21,3 млрд. гривень, або 12% до ВВП.

Куди пішли резерви?

Боргова статистика таким чином накладається на дані про наявність золотовалютних резервів в Україні. Нагадаємо, що у серпні нинішнього року золотовалютні резерви держави знизилися на 4,7%, або на понад 1 мільярд доларів. Аналітики відзначають: це скорочення було спричинено необхідністю здійснювати виплати міжнародним кредиторам. Пік яких, як відомо, припадає на нинішній і наступний роки.

Скорочення резервів — це, звичайно, погано. Але для об’єктивної оцінки ситуації важливо знати, на які саме цілі були витрачені золотовалютні резерви держави. Адже одна справа, коли йдеться про «проїдання», а зовсім інша — коли йдеться про стратегічні проблеми держави. Саме так є у нашому випадку: влада погашає борги, які були взяті раніше. Втім, нині рівень зовнішнього боргу України значно нижчий, ніж у практично всіх європейських і не тільки європейських країн.

Нижчим є і державний борг. Нині він не перевищує сорок відсотків. Завдання влади, як стверджують експерти, не полягає у бездумному накопиченні золотовалютних резервів. Адже кошти — це інструмент. А кошти з резерву потрібні насамперед для виконання важливих завдань: виплати боргів та підтримки курсу національної валюти. І для їх вирішення коштів, які нині є у розпорядженні НБУ, цілком достатньо.

І тут криється відповідь на одне з головних питань — чи буде девальвація гривні, якщо у країні скорочуються золотовалютні резерви? Відповідь на це запитання дає статистика: резерви скорочуються, але не самі по собі, а разом із скороченням державного боргу. Тобто банківське золото не може слугувати причиною зниження курсу.

Інших причин для кризи аналітики також не вбачають. Як відомо, стабільність курсу забезпечує стабільне надходження іноземної валюти на внутрішній ринок. Нині ж в Україні стабільний платіжний баланс, тому кількість валюти на ринку не зменшується, а зростає.

Зовнішній держборг України (у млрд. доларів США)

 

1.08.2013

1.07.2013

1.01.2013

зовнішній держборг

29,32

30,38

32,19

у тому числі:
сектору загального держуправління (уряд)

26,02

27,09

27,33

органу грошово–кредитного управління (НБУ)

3,29

3,29

4,85