Стоп. Болить суглоб...

24.09.2013
Стоп. Болить суглоб...

Одна з найчастіших причин ураження опорно–рухового апарату — невідповідність між навантаженням на суглоби і здатністю хрящів чинити йому опір. (з сайта newbur.ru.)

«Не дай, Боже, нікому знати, як болять суглоби», — казала бабця моєї подружки, яка ні на городі, ні в хаті не вправлялася без «улюбленої ковіньки». Але навіть із допомогою ціпка баба Горпина ходила накульгуючи, а хворі руки, які нестерпно боліли надвечір, обкладала різними компресами й примочками. До лікаря сільська жінка ніколи не зверталася, тому не знала, що проблема, яка так їй докучала, медичною мовою називається остеоартроз і є найпоширенішою недугою серед хвороб опорно–рухового апарату. У більшості людей вона розвивається з віком і вражає насамперед хрящ, що покриває поверхню кісток, з яких складається суглоб. Як цьому запобігти і чи можна покращити стан хворих суглобів?

— Загалом захворювання суглобів поділяються на запальні та дегенеративно–дистрофічні, — пояснює «УМ» ортопед–травматолог, провідний науковий співробітник відділення захворювання суглобів Інституту травматології і ортопедії АМН України Ігор Гужевський. — Остеоартроз належить до другої групи і переважно стосується людей літнього віку, оскільки пов’язаний із процесами старіння суглобів. У когось цей процес відбувається швидше, в інших — навпаки. Існує також генетична схильність до захворювання: якщо від природи в людини тканини суглобів i кісток менш витривалі до навантажень, процес старіння, зношення відбувається швидше. Великий вплив мають і життєві фактори: скажімо, мікро­травми чи перевантаження можуть прискорювати зношення суглобів. «Долучаються до справи» авітамінози, порушення роботи ендокринних органів, гормональні збої в жінок, метаболічні дисбаланси (скажімо, подагра — недуга, викликана порушенням обміну речовин). Цей процес багатофакторний і, якщо чесно, до кінця не вивчений.

— Чи можливо уникнути такої проблеми?

— Оскільки остеоартроз по­в’язаний iз віковим зношенням хряща, повністю зупинити цей процес неможливо. Адже ми не можемо вилікувати старіння. Проте багато літніх людей старіють і не скаржаться на біль у суглобах. Водночас, якщо зробити знімок їхніх суглобів, можемо побачити явища, характерні для артрозу. Повністю відвернути старіння хряща неможливо, але його можна «віддалити в часі».

— Що для цього потрібно?

— Насамперед, вести здоровий спосіб життя. Велике лихо для суглобів — надмірна вага. Адже функція суглоба — витримувати механічні навантаження — статичні (коли ми стоїмо) і динамічні (тертя під час руху). Якщо такі навантаження надмірні, це позначається на хрящі. Тож раджу стежити за харчуванням, достатньо рухатися, тримати вагу «в рамках».

Для здоров’я суглобів важливі регулярні фізичні навантаження — не кажу про заняття професійним спортом, які здебiльшого призводять до прискореного зношення хряща. Йдеться про фітнес i фізкультуру в допустимих рамках. Певну користь дає і прийом так званих препаратів хондропротекторної дії. За хімічною формулою вони близькі до натурального хряща, тож завдяки їм людина створює, так би мовити, запас «будівельного матеріалу» для хрящів.

Позитивно на стан суглобів впливають різноманітні санаторно–куротні фактори (грязелікування, лікувальні ванни). Я певен: будь–яка здорова людина після 40 років раз на рік має їхати в санаторій для профілактики та підтримки здоров’я в цілому. Адже, переступаючи сорокарічний рубіж, входиш у вік, коли вже дають про себе знати і остеохондроз, і зношення хрящів.

Тож разом усі ці фактори дозволяють покращити живлення суглобів і сповільнити їх старіння.

Але, на жаль, навіть використовуючи всі відомі методи профілактики, ми не завжди маємо можливість попередити клінічно виражені стадії остеоартрозу, коли неможливо позбавити пацієнта болю без застосування медикаментозних або хірургічних методів терапії.

— А що скажете про рекламу «чудодійних» препаратів?

— Скажу відверто: коли в рекламі запевняють, начебто якийсь препарат чи спеціальна терапія вилікували, повністю «відновили» суглоби, це, м’яко кажучи, перебільшення. Якби ми могли зупинити процес старіння, то зупинили б і зношування хряща — артроз чи остеоартрит. Але ж це нереально. Тож ми тією чи іншою мірою лише уповільнюємо цей процес. Якщо в людини сивіє волосся, це помітно. А хрящ «захований», і його віковi зміни не одразу помiтиш. Так, за допомогою консервативних методів лікування (фармакологічні препарати, фізіотерапевтичні процедури, гімнастика тощо) повністю зупинити остеоартроз неможливо. Його можна лише певний період «тримати під контролем» — щоб недуга не викликала сильного болю і дозволяла людині мати бажаний рівень фізичної активності.

 

ВАЖЛИВО

Лікарі радять запобігати перенавантаженню суглобів. Скажімо, під час роботи та відпочинку уникайте фіксованих поз. Якщо ж тривалий час перебуваєте в одному положенні, робіть розминки кожні півгодини. До речі, звичка довго сидіти навпочіпки також не на користь нашим суглобам.

 

ДО РЕЧІ

Корисною для суглобів може стати спеціальна лікувальна гімнастика. Правильно підібрані фізичні вправи здатні не тільки зупинити хворобу, а й навіть, за деякими даними, стимулювати ріст зношеного хряща. Такі вправи покращують кровопостачання м’язів і тканин, що оточують суглоб, забезпечують хрящі киснем і відновлюють обмінні процеси.

Вправи для рук

1. Чудовим тренажером служить кільцеподібний гумовий валик. Його потрібно м’яти в руках 3–4 рази на день по 10—15 хвилин. Зручно займатися цим, коли руки вільні, наприклад, при перегляді фільму або телефонних переговорах.

2. Сильно стискайте і розтискайте кулаки. Повторіть 5–6 разів. Робіть вправу періодично впродовж дня і особливо після тривалої роботи руками.

3. Складіть пальці в пучок і спробуйте «дістати» ними долоню. Напружуйте кисть, але так, щоб не було болю.

4. Розкривши долоню, зігніть великий палець, щоб його кінчик доторкнувся до мізинця. Повторіть вправу 7–8 разів iз кожною рукою.

Врахуйте: розробляти суглоби можна лише доти, доки артроз не подає хворобливих сигналів. Якщо болить, залиште суглоби у спокої, поки біль не мине зовсім.