Не проводити вибори — собі дорожче

20.09.2013

Якими б юридичними причинами не прикривалася влада, кожен день зволікання з проведенням виборів мера та міськради в Києві обертається для «регіоналів» втратою рейтингових очок. Про це заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко вчора під час презентації результатів соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, щодо ставлення киян до перенесення виборів у Києві на 2015 рік.

На думку 27,5% опитаних, вигоду від того, що вибори не призначені, має голова КМДА і фактичний керівник міста Олександр Попов; 19,5% вважають, що найбільше зиску мають депутати міської ради, термін повноважень яких подовжено майже на два роки; 7,9% гадають, що в цій ситуації виграє опозиція; 21,5% важко відповісти.

Утім розуміючи, що київська влада не легітимна, кияни так само визнають, що не вона приймає рішення, а вище керівництво країни. 50,8% опитаних вважають, що негайним виборам у столиці перешкоджає Президент, 48,2% називають парламентську більшість, 9% кивають на опозицію, 19% — на Попова, 12,7% — записують у шкідники Київраду.

Останнім часом лунають голоси противників виборів — мовляв, обирати владу на півтора роки (до наступних загальних місцевих виборів) — це даремна витрата грошей, які краще використати для інших актуальних потреб міста. Але, згідно з даними опитування, киян, готових пожертвувати виборчими правами заради примарних соціальних виплат, — лише 14%. Рівень свідомості 41% городян вищий — вони вважають, що нелегітимна влада коштує Києву дорожче і називають вибори актом демократичного виявлення волі громадян, тому їх обов’язково потрібно проводити. Крім того, ще 23% опитаних кажуть «скоріше, так» потребі витратити бюджетні гроші, але не поступатися своїми громадянськими правами.

Вражає і готовність киян взяти участь у виборах у випадку, якби вони відбулися найближчої неділі. Однозначно «за» — 53,5%; ще 28,3% відповіли, що «скоріше за все, прийдуть». «80% — це небувала для Києва явка, тому що тут активність виборців загалом є однією з найменших в Україні, — коментує голова КВУ Олександр Черненко, пригадуючи недавні вибори у Москві, де на дільниці прийшло тільки 25% городян. — У Києві завжди голосує до 40%. Сьогодні ми бачимо дуже високу готовність, і хоча вона демонструє радше позицію киян, аніж саму готовність прийти на вибори, це свідчить про хорошу мобілізаційну тенденцію та бажання обирати владу».

Польовий етап дослідження здійснювався з 27 серпня по 9 вересня методами особистого інтерв’ю (600 респондентів) та телефонного опитування (609). Статистична похибка вибірки не перевищує 2,9% для показників, близьких до 50%.

СТАВЛЕННЯ

Комітет виборців через КМІС також заміряв ставлення киян до ймовірних кандидатів у мери. Щодо опозиційності претендентів отримали таку картину: 78,5% вважають опозиційним Віталія Кличка, 58,6% — Катеринчука, 59,5% — Томенка, 48,6% — «свободівця» Іллєнка, 32,9% — Ляшка, 26,9% — Порошенка, 3% — ставленика Партії регіонів Попова.

Щодо провладності наявна така тенденція: 84,4% вважають провладним Олександра Попова, 16,7% — Петра Порошенка, 4% — Олега Ляшка, далі в межах похибки йдуть Катеринчук — 3,4%, Томенко — 3,7%, Кличко — 2% та Іллєнко — 1%.

Найбільш «нейтральними» називають Ляшка — 35% та Порошенка — 34%.

Найбільші проблеми із впізнаваністю — у Іллєнка — 41,4% не знає взагалі, хто це такий.