Нерухомість, яка робить вільним

19.09.2013
Нерухомість, яка робить вільним

Днями в пресі пройшла інформація про те, що одіозний ректор Податкового університету Петро Мельник зміг утекти з України, де сидів під домашнім арештом, завдяки литовському паспорту, а отримав екс–нардеп–«регіонал» його, бо свого часу придбав у Литві нерухомість.
«УМ» трохи копнула цю тему і з’ясувала, що стати «громадянином Європи» завдяки аналогічній схемі нескладно й через багато інших країн, не лише Литву. Були б гроші. Країни Євросоюзу, що постраждали від загальної фінансової кризи 2008–го і досі відчувають на собі її наслідки, всіляко приваблюють іноземних покупців нерухомості, а віддячують їм вигідними «ксивами», починаючи з виду на проживання.

Паспорт в обмін на житло

Вид на проживання (ВНЖ) уже дає право безвізового в’їзду в усі країни Шенгенської угоди, і цей дозвіл є першим кроком до отримання повноцінного паспорта. Процедура легалізації в обмін на купівлю нерухомості певної вартості вже спрощена в Латвії, Греції, на Кіпрі, в Болгарії, Ірландії, Португалії.

Найзручніші умови пропонує Латвійська Республіка, при тому що внаслідок кризи ціни на житло там знизилися на 60—70 відсотків. Із 2010 року в країні діє закон, що дозволяє іноземцеві отримати посвідку на проживання на п’ять років (з правом подальшого продовження та отримання ПМЖ, а потім і громадянства), якщо він володіє латвійською нерухомістю. Вартість придбаного житла в Ризі та Ризькому районі повинна становити не менше 100 тис. латів (143 тис. євро), в інших регіонах країни — 50 тис. латів (71 тис. євро).

За даними агентства Gordon Rock, які наводить сайт «Лента.ru–Недвижимость», за 100 тис. латів у Ризі можна купити квартиру площею 75 кв. м, а в Ризькому районі — до 100 «квадратів». У містах республіканського значення житло площею до 100 кв. м. можна придбати за 50 тис. латів.

Хід латвійської влади виявився вдалим. Як повідомив портал The Baltic Course, за три роки, що минули з часу набуття чинності законом, іноземці, які купують у Латвії нерухомість та відкривають свої фірми (а це ще один варіант для отримання ВНЖ), вклали в економіку країни понад 430 млн. євро і створили близько 2,5 тисячі нових робочих місць.

Влада Греції навесні цього року також заявила про надання п’ятирічного виду на проживання за умови придбання нерухомості вартістю не менше 250 тисяч євро. Скажімо, на Криті за цю суму можна купити квартиру площею 120 «квадратів».

Кіпр і Болгарія дають ВНЖ іноземцям за умови покупки нерухомості вартістю від 300 тис. євро, а Ірландія й Португалія — від 500 тис.

Для іспанського ВНЖ навіть купувати житло не обов’язково

Іспанія, яка серйозно постраждала від кризи, нині є однією з найпопулярніших країн серед іноземних покупців житла. Зниження цін на нерухомість в Іспанії з 2007 року склало 35–40 відсотків. За підрахунками місцевого міністерства розвитку, які наводить портал The Local, у другому кварталі 2013 року кожна шоста квартира в Іспанії була придбана іноземцем.

Найбільшим попитом користувалося житло в провінції Аліканте, на острові Тенеріфе (Канари), а також у містах Малага, Барселона й Жирона.

За даними порталу Prian.ru, найактивніші покупці житла в Іспанії — британці (22,5 відсотка), скандинави (17 відсотків) та росіяни (13 відсотків). Щодо останніх, то вони за 2012 рік купили в Іспанії 2585 помешкань.

Це й не дивно, якщо зважити, що двокімнатні квартири б/у на морі в місті Аліканте коштують від 34 тис. євро — це дешевше, ніж у Києві, де ціни на житло теж знизилися. Новий таунхаус, скажімо, у Валенсії можна придбати за 75 тисяч, а далі — приїздити кілька разів на рік у відпустку, надавати таку можливість родичам чи знайомим, зрештою, здавати в оренду. «Ви для себе чи для заробітку на оренді?» — одразу поцікавилися в журналіста «УМ» у ріелтерській фірмі «Атланта» у відповідь на запитання про ціни квартир в Аліканте.

Наразі існують механізми, аби отримати іспанське ВНЖ, що дає право безвізового в’їзду в усі країни Шенгенської угоди, придбавши нерухомість на будь–яку суму. Для цього насамперед потрібно мати підтвердження місячного доходу в розмірі 2130 євро на главу сім’ї і 532 євро — на кожного наступного члена родини. За таких умов, кажуть юристи фірми «Атланта», ВНЖ в Іспанії можливо отримати, навіть орендуючи квартиру.

Водночас уряд Іспанії планує видавати іноземцям ВНЖ автоматично при купівлі нерухомості на суму понад 160 тис., або, в іншій пропозиції, — 500 тис. євро. За словами державного секретаря з питань економіки Фернандо Хіменеса, один із цих варіантів готують включити в новий закон про підприємництво, який буде схвалено найближчим часом.

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

    Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>