Гриби — фірами

18.09.2013
Гриби — фірами

Урожай бiлих грибiв цьогорiч вразив навiть гуцулiв–довгожителiв.

Такого врожаю білих грибів, як цьогоріч, не пам’ятають навіть гуцули–довгожителі. Недарма ж на ринках Івано–Франківська кілограм добірних боровиків нині можна купити за 20–25 гривень, а приймальні пункти в гірських селах узагалі знизили цінову планку до 10–15 гривень.

Найбільше грибних рекордів фіксується на Верховинщині — у найвисокогірнішому прикарпатському районі. Цьому передусім сприяє найменша в регіоні густота населення та віддаленість від обласного центру на понад 120 кілометрів, через що сюди навідується не так багато любителів тихого полювання. Справжньою грибною оазою, незважаючи на кілька резонансних випадків нападу на людей ведмедиці з малям, вважають ліси довкола села Кривопілля, де місцева сім’я, як повідомило районне радіо «Вісті Верховинщини», за один день зібрала 196 кілограмів боровиків, уторгувавши за них понад три тисячі гривень. Двоє хлопців старшого шкільного віку із села Голови, натрапивши на кілька гігантських грибовищ, за дві години встигли наповнити кошики 111 кілограмами білих красенів.

Неймовірний грибний урожай, за спостереженнями горян–старожилів, може свідчити про наближення суворої зими з великими снігами й лютими морозами.