Піднесіть собі… гарбуза

17.09.2013
Піднесіть собі… гарбуза

Радість і краса — від гарбуза! (з сайта efachka.ru)

Цілющі властивості гарбуза українці викори­стовували здавна: ним лікували ожиріння, підвищували чоловічу силу, підтримували організм при діабеті. Дієтологи називають його справжньою­ «коморою вітамінів», зокрема в м’якоті гарбуза багато каротину (провітаміну А), вітамінів D, В і С, пектину, який сприяє виведенню холестерину з організму, а також солей заліза і фосфору, незамінних для кровотворення. Розтертою м’якоттю гарбуза лікують екземи, опіки, помічна вона і при атеросклерозі, виснаженні організму.

Як стверджують лікарі, цей овоч можна успішно використовувати і в домашній косметології, оскільки він омоло­джує шкіру. Столичний косметолог Ольга Савченко вважає маски для обличчя з сирого гарбуза чудовою профілактикою старіння. Каже, такі процедури підходять для всіх типів шкіри: тонізують, розгладжують дрібні зморшки. «Натріть гарбуз на дрібній тертці, нанесіть на очищене обличчя овочеву «кашку» і залиште на 15–20 хвилин, — радить пані Ольга. — Потім обережно зніміть і вмийтеся прохолодною водою. Якщо робитимете таку процедуру бодай двічі на тиждень — ефект не забариться».

Жирна шкіра обличчя часом засмучує вуграми і «масним» блиском. І цю проблему, як зауважує косметолог, можна вирішити. Для цього варений овоч (4 столові ложки) змішайте з яєчним жовтком і чайною ложкою меду. Доки маса тепла, нанесіть її на обличчя, і через 15 хвилин змийте холодною водою. При підвищеній жирності можна протирати шкіру шматочком сирого гарбуза.

Стане у пригоді і живильна маска, яку найбільш раціонально робити для сухої шкіри. Візьміть 3 столовi ложки вареного гарбуза, добре збийте у блендері і змішайте зі столовою ложкою нерафінованої рослинної олії — оливкової або з виноградних кісточок (якщо маєте таку вдома). На 20 хвилин залиште суміш на обличчі, а потім змийте теплою водою.