Якщо не вигріти, то як вигнати?

12.09.2013

Повіка ока червоніє, набрякає і починає боліти, а за день–два на проблемному місці «виростає» ячмінь. Ця ситуація знайома багатьом: iз нею час від часу стикаються і дорослі, і малюки. Дехто вважає, що найбільш частою причиною появи ячменю є переохолодження і звичайні простудні захворювання. Насправді це не так — запалення повіки зазвичай викликає бактеріальна інфекція, кажуть лікарі. Тобто, якщо потерти очі брудними руками чи рушником, цілком можливо наразитися на цю прикрість.

Ячмінь буває дуже неприємним, але зазвичай минає швидко і, навіть якщо його не лікувати, може сам зникнути за тиждень. Однак коли ця халепа стається дуже часто (особливо у дітей), не можна покладатися на самолікування, а необхідно проконсультуватися у лікаря.

— Ячмінь ока — це гостре гнійно–запальне захворювання, і найчастіше його викликає стафілокок, стрептокок або асоціація цих чи інших мікробів, — пояснює співробітник Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика, лікар–педіатр Надія Унич. — Нині є досить ефективні препарати для лікування ячменю. В стадії інфільтрації (коли спостерігається лише припухлість та почервоніння) можна застосувати мазь «Флоксал». В стадії прориву гнійного утворення використовують очні краплі «Флоксал». Однак лікувати ячмінь ока у дитини за заочними рекомендаціями не слід. В усіх випадках виникнення цієї проблеми необхідно звертатися до дитячого офтальмолога, тим паче коли йдеться про рецидив недуги.

Ячмінь не заразливий, однак, якщо у дитини запалення повіки ока в гострій фазі, її не слід відправляти у дитячий колектив, а краще на кілька днів залишити вдома, вважає Надія Унич. Адже потрібно регулярно виконувати лікувальні процедури — закладати мазі, закапувати очні краплі тощо. Крім того, у гострій стадії ячменю бажано не потрапляти на протяги, не переохолоджуватися.

— Для того, щоб з’ясувати причину частих гнійних запалень повік, необхідно здати аналіз на демодекоз — трапляється, саме кліщ, який живе у віях, може викликати таку проблему, — додає дитячий офтальмолог Ірина Філатова. — Якщо виявиться, що цей паразит «прописався» на обличчі, з ним доведеться боротися з допомогою ліків. Необхідно також здати бактеріологічний посів рідини з ока — це допоможе правильно назначити терапію, підібрати необхідні антибіотики. На жаль, у багатьох випадках без застосування таких радикальних методів лікування позбутися ячменів неможливо.

Інколи при рецидивах ячменю показана ще й консультація дитячого імунолога, оскільки можуть бути деякі відхилення в діяльності імунної системи дитини, відтак може виникнути необхідність в імунокоригуючій терапії — для підвищення захисних сил організму дитини, додає Надія Унич. Трапляється, що причиною ячменів, як і взагалі гнійничкових захворювань шкіри, стають хронічні захворювання — проблеми зі шлунково–кишковим трактом, цукровий діабет.

Лікарі застерігають: розкривати нарив самостійно не можна, це може спричинити ще серйозніші захворювання очей. Так само не радять вигрівати ячмінь, адже йдеться про гнійну інфекцію. Необхідно постійно дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно промивати дитині очка, особливо після сну і прогулянок, не давати терти їх брудними руками тощо.

Для підтримки імунітету лікарі радять приймати вітаміни, особливо А, В, С, більше гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися.